Кампови

Шта су то волонтерски кампови?

Окупљањем волонтера, после првог светског рата као одговор на ратна уништавања, разједињавање народа и национализам, настала је идеја организовања волонтерских кампова. Доказивано је да људи различитих националности, култура, опредељања из земаља које су званично биле непријатељи, могу да живе и раде заједно и да на тај начин превазилазе друштвено наметнуте баријере и препреке.
 
Волонтерски кампови, познатији као “workcamps“,  јесу јединствено искуство за сваког појединца, али и за локалну заједницу у којој се одржавају. 
 
Какви кампови постоје?
 
Волонтерски кампови могу да буду радни или студијски (едукативни).
 
Осим што можете да одаберете да ли ћете се дружити кроз рад или стицање додатних знања и вештина, програми кампова могу да буду и тематски веома различити.  Велики број радних кампова се везује зе очување животне средине, реновирање, рестаурацију замкова и других објеката. Ради се на фестивалима, уметничким колонијама, археолошким истраживањима, ради се са децом, особама са посебним потребама, старим људима... Док се студијски или едукативни могу бавити различитим темама као што су историја, културно наслеђе, језик, омладинска политика...
 
Ко може да се пријави за учешће у неком од кампова?
 
Осим према томе да ли је радни или едукативни и који је његов циљ кампови се разликују, по броју волонтера који учествују и њиховој старости.
 
Па тако можемо да разликујемо кампове са скраћеницом „TEEN“ то су кампови за млађе волонтере од 14 до 18 година ткз. тинејџерски кампови. За учешће у овим камповима  потребно је специјално одобрење родитеља.
 
„FAMILY CAMPS“  су они специјализовани за родитеље са малом децом, а ако неки носи ознаку „MIXED AGE“, значи да предност за пријављивање имају волонтери старији од 30 година.
 
Све у свему за учешће у неком од волонтерских кампова може да се пријави свако у зависности од својих интересовања и година. 
 
Зашто се пријавити за неки од кампова?
 
Зато што не можете да упознате толико људи са истим и сличним интересовањима код куће, зато што не можете да упознате и остварите контакте са учеснцима који живе у другим земљама а деле ваша интересовања, зато што у учешће у камповима доприноси бољем разумевању народа и култура, стварању пријатељстава и стицању другачије слике о земљи или месту у којем се борави, зато што можете да упознајете различите културе и обичаје, зато што од куће немате могућност да помогнете угроженим животињама...
 
Још је остало само да се пријавите - започнете нова пријатељства, стекнете многа искуства и обезбедите успомене за цео живот.
 
Али пре тога морамо да се вратимо на почетак и додамо да је потребно да изберете да ли вам се више допадају међународни или кампови у нашој земљи.
 
Више информација о актуелним камповима и могућностима за аплицирање можете да сазнате на следећим линковима: