Путовања

Паковање!

Без обзира на то да ли волите да пакујете своје кофере или не сигурни смо да сви волите да путујете. Одабир дестинације, друштва и врсте путовања представља обавезу која нам најчешће не пада тако тешко, а доноси много.

Шта је то омладински туризам?

Светска туристичка организација (UN WTO) дефинише омладински туризам као посебну врсту туризма у којем учествују млади између 15 и 30 година, чија путовања укључују најмање једно ноћење изван породичне заједнице.

Можемо да путујемо унутар земље или изван ње можемо да путујемо на одмор, да посетимо пријатеље или родбину, ради студирања, упознавања различитих култура, али и у потрази за авантуром. Психолози  омладинска путовања виде као део одрастања кроз које млади стичу вредне друштвене и личне особине.

Како код нас тако и у иностранству постоје специјализоване агенције које се баве омладинским путовањима. Оне обезбеђују јефтине аранжмане и добар провод  прилагођен младима и њихов потребама.  

Више о њима можете да погледате на следећим линковима:

http://www.hihostels.com/

http://www.gpa.rs/

http://www.rapsodytravel.com/

http://www.puzzlegroup.org/

http://www.mangatrip.rs/

http://jungletribe.com/putovanja/

Или једноставно можете да резервишете смештај и/или превоз преко сајтова са или без  попуста као што су:

http://www.booking.com/

http://www.gpa.rs/

http://uzmipopust.rs/

Осим на овај начин јефтинија путовања могу да се обезбеде и поседовањем омладинских картица.

Шта су то омладинске картице?

Омладинска картица је врста легитимације којом се обезбеђују разне повластице у току путовања као што су: јефтинији превоз, смештај и разни попусти на улазнице за музеје, галерије, биоскопе...

Код нас су најпознатије:

ISIC  – међународна студентска картица

EYCA – Европска омладинска картица

EYCA/ ISIC – студентска чип катица

Више о њима можете да погледате на следећeм сајту:

http://www.gpa.rs/kartice/

А уколико желите да упознате САД последњих година код нас све су популарнији Work and Travel програми. Циљ ових програма је упознавање страних студената са културом, обичајима и животом друге земље, стицање нових искустава и пријатеља, као и усавршавање страних језика. Кроз ове програме стичете право на привремено запослење али и могућност пропутовања. Омогућују вам да лето проведете у САД – упознате културу, усавршите језик, мало пропутујете, а да то искуство или ништа не кошта или мало кошта – новац зарађујете радећи студентске сезонске послове.

Трајање програма је 4 или 5 месеци по избору учесника. У оквиру овог програма обавеза је да радите 3 или 4 месеца док последњих месец дана можете али и  не морате да провесте путујући по САД.

Можете да бирате између две опције:

SELF – уколико сами налазите посао или

FULL – агенција код које се пријављујете вам проналази посао

Програм Work&Travel припада програмима културне размене, а основан је са циљем да страним студентима помогне да упознају живот у САД уз минималне трошкове.

Више о овим програмима и условима пријављивања можете погледати на следећим сајтовима:

http://workandtravel.rs/

http://www.posloviamerika.com/

http://prestigeeducation.rs/work-and-travel-program-usa/

http://www.experience.edu.rs/

http://karavantravel.org/

http://www.americanadventure.rs/

http://www.ideas.rs/

Уколико сте љубитељи  возова и авантуре право је време да пазарите InterRail global pass, спакујете ранац и истражите Стари континент!

InterRail је флексибилна возна карта која вам омогућује неограничено кретање кроз 30 европских земаља. Уколико имате између 18 и 26 година европске пруге чекају на вас!

Више информација на:

http://www.kancelarijazamlade.rs/vozom_po_evropi/interrail.php

http://www.interrail.eu/

http://www.raildude.com/