Позив за тренинг “Активизација омладинских организација за социјално укључивање младих са инвалидитетом/хендикепом”

Удружење студената са хендикепом у партнерству са Форумом младих са инвалидитетом организује три тродневна тренинга на тему унапређења партиципације младих са инвалидитетом/хендикепом у омладинским активностима. Тренинг је намењен представницима организација цивилног друштва које раде са младима и за младе, као и представницима канцеларија за младе, а који су креатори програма за младе и активни реализатори активности.

Тренинг “Активизација омладинских организација за социјално укључивање младих са инвалидитетом/хендикепом” сензибилисаће и оснажити ангажоване у организацијама цивилног друштва и канцеларијама за младе за укључивање младих са инвалидитетом/хендикепом у редовне програме и активности.

Учесници и учеснице тренинга имаће прилику да се упознају са основним начелима социјалне инклузије и социјалног укључивања кроз приступ људским правима, као и законодавством и правом у Србији, а биће представљени различити аспекти укључености особа са инвалидитетом/хендикепом у друштво (сервиси подршке, људска права, самостални живот) и значај организовања активности за младе које су прилагођене младима са инвалидитетом/хендикепом.

Током и након тренинга, очекује се да ће учесници и учеснице бити мотивисани за активизам и покретање иницијатива ка смањењу социјалне искључености младих са инвалидитетом/хендикепом; оснажени и мотивисани за заговарање људских права и друштвене укључености у локалној заједници; информисани о постојећим стратешким и законским оквирима за друштвену укљученост у Републици Србији (примарно у области анти-дискриминационих и омладинских политика, образовања и социјалних сервиса); оснажени за локално акционо планирање, организовање и спровођење активности омладинских организација и институција на начин који у пуној мери обезбеђује укљученост младих са инвалидитетом/хендикепом; оснажени за иницирање и спровођење активности у области омладинске политике који су приступачне за младе са инвалидитетом/хендикепом.

Датуми и локације одржавања тренинга, као и рокови за пријаву (по месту одржавања тренинга) су:

Град

Датум реализације

Рок за пријаву

Нови Сад

05-07. септембар

30.08.2019.

Врњачка Бања

26-28. септембар

15.09.2019.

Београд

09-11. октобар

30.09.2019.

Пријавни формулар можете попунити OVDE

Попуњени формулар послати на мејл адресу Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Организатори тренинга покривају трошкове превоза учесника који не станују у месту одржавања тренинга. Трошкови смештаја покривени су за учеснике који живе у местима преко 30 км удаљености од места одржавања тренинга, док су трошкови исхране и радних материјала покривени за све учеснике и учеснице тренинга. Максимално се могу пријавити 2 представника исте организације.

Тренинзи су конципирани тако да буду регионалног карактера, што значи да ће се водити рачуна да се на сваком од њих окупе организације које делују у истим регионима, који су локацијски најближи месту одржавања тренинга.

Тренинзи представљају увод у наредну активност пројекта, када ће бити расписан јавни позив за омладинске организације и канцеларије за младе, а за доделу финансијских средстава за реализацију активности које укључују младе са инвалидитетом/хендикепом.

Тренинг се реализује у оквиру пројекта “Дигитална и медијска писменост младих са инвалидитетом/хендикепом”, који се реализује у периоду јануар 2018 - јун 2020. године. Пројекат се реализује у оквиру програма Европске Уније “Унапређење цивилног друштва и медијских програма 2016-2017”. Сарадници на пројекту су Министарство омладине и спорта и СИПРУ.

3. септембар 2019.

Ко је на вези

Ко је на мрежи: 10 гостију и нема пријављених чланова