Међународни дан људских права - oбележавање 10. децембра

council of europe logo1

У част постојања Универзалне декларација о људским правима Уједињених нација усвојене 10. децембра 1948. године, у свету се на овај дан обележава Међународни дан људских права. Основни  принципи људских права које наглашава Универзална декларација су једнакост, недискриминација, одговорност, људско достојанство, неотуђивост, недељивост и међузависност свих људских права.

Промовишући принципе људских права међу младима, Савет Европе је 2013. године покренуо омладинску кампању „Не говору мржње на Интернету” (No Hate Speech) у циљу препознавања и одупирања расизму, дискриминацији и кршењу људских права у виртуелном простору. За пет година спровођења у 44 земље и кроз онлајн медије који превазилазе државне границе, кампања је допринела смањењу толерисања говора мржње међу младима као и повећању омладинског активизма и јачања свести о грађанским правима.

Са завршетком календарске 2017. године, Савет Европе окончава вишегодишњу координацију ове кампање и даље настављајући да подржава земље чланице у сузбијању говора мржње као претње за демократију и људска права. Имајући у виду важност поруке коју кампања носи, као и обим до сада реализованих активности, Министарсво омладине и спорта наставиће да пружа подршку програмима и пројектима у омладинском сектору који промовишу толеранцију, недискриминацију, солидарност и људска права као обрасце понашања међу младима.

Министасртво позива удружења младих и удружења за младе као и локалне канцеларије за младе да се укључе у обележавање Међународног дана људских права који Савет Европе ове године слави под слоганом Love Human Rights.

Више информација можете добити на следећем линку: http://www.ljudskaprava.gov.rs/sr/press/vesti/slozhni-mozaik-srbije

 

Ко је на вези

Ко је на мрежи: 11 гостију и нема пријављених чланова