РКМС почиње са радом

02-RYCO-Logotype-RGB-vector-1

 

Регионална канцеларија за сарадњу младих (РКСМ), организација са седиштем у Тирани, почела је да ради у пуном капацитету у уторак, 4. јула. Генерални секретар ове организације, Ђуро Блануша, учествоваће на овогодишњем Самиту западног Балкана који се одржава у Трсту, заједно са високим представницима из региона и земаља чланица Европске уније. Том приликом он ће 12.јула представити први програм омладинских размена за западни Балкан.

На позив Европске комисије, РКСМ  ће такође учествовати и на Форуму младих Европске уније и западног Балкана. Овај догађај биће организован од 11. до 12. јула, паралелно са Самитом у Трсту. Форум има за циљ да окупи у конструктивној дискусији младе људе, омладинске раднике, омладинске лидере и друге релевантне актере укључене у развој омладинске политике.

Први конкурс за пројекте које ће подржатиРКСМ биће отворен у октобру 2017. У наредном периоду све релевантне информације о раду РКСМ биће објављиване на званичном сајту www.rycowb.org.

Како се РКСМ залаже за мултикултуралност, запослени у централној канцеларији у Тирани, али и у локалним канцеларијама које се отварају у главним градовима региона, долазе из различитих учесница. Пре извесног времена изабран је и заменик генералног секретара, Фатос Мустафа са Косова*.

РКСМ има тенденцију да постане пример добре праксе када је реч о регионалној сарадњи на западном Балкану, да допринесе Берлинском процесу и мирољубивој и демократској сарадњи у региону. Већ на самом почетку рада, РКСМ ће се старати о високом квалитету интеркултуралних и едукативних, билатералних и мултилатералних размена младих. Својим програмима размена РКСМ ће допринети бољем међусобном разумевању културолошких различитости и развијању међусобног поштовања као и заједничке одговорности за развој региона и Европе, међу младим људима са западног Балкана. Кроз свој приступ, РКСМ подржава конструктивно суочавање са прошлошћу и процес помирења у региону.

У сарадњи са истраживачима, универзитетима и другим институцијама, РКСМ ће подржавати и интеркултуралне истраживачке пројекте у региону како би што адекватније одговорио на свакодневне ситуације, перцепције и потребе младих. Такође, радиће се и на развоју партнерстава са институцијама и цивилним друштвом како би се шириле европске идеје у региону западног Балкана. У дијалогу са европским партнерима, РКСМ ће проналазити инспирацију и добра искуства са поља већ постојећих међународних размена младих и користити их у свом раду.


*Ово одређење не доводи у питање ставове о статусу и у складу је са Резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација 1244 и мишљењем Међународног суда правде о проглашењу независности Косова.

Ко је на вези

Ко је на мрежи: 4 гостију и нема пријављених чланова