Обележен Дан двојчица у Србији

dan devojcica 270417И ове године, у организацији Удружења пословних жена Србије и Теленор Фондације обележен је Међународни дан девојчица кроз финале такмичења „Ухвати идејуˮ које је одржано 27. априла у просторијама Теленора.

Такмичење на коме је учествовало преко 1.000 девојчица завршних разреда из 60 основних школа Србије добило је прилику да се дружи са успешним женама из преко 70 компанија, а у циљу њиховог оснаживања приликом одабира будућих професија.

Победнице овогодишњег такмичења, ученице Основне школе „Ђура Јакшићˮ из Београда, презентовале су идеју тихе књиге намењене интелектуалном и моторичком развоју деце, коју су поклониле деци вртића „Сретен Младеновићˮ. У финалу су учествовале и групе девојчица са идејама „Моја прва радионицаˮ које су израдиле мали дрвени вечити календар, група „Теслино триоˮ која је презентовала идеју помоћи старима путем онлајн куповине, као и групе „Летеће дадиљеˮ, „Легохоличаркеˮ, „Бизнис планˮ.

Пројекат су поред Удружења пословних жена и Теленор Фондације подржали: Министарство омладине и спорта, Министарство трговине, туризма и телекомуникација, Министарство привреде, Шнајдер Електрик, Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ кроз два пројекта: Подстицање запошљавања младих (YЕП) и Реформа средњег стручног образовања у Србији (ВЕТ), Канцеларија за младе, Центар Инвентива, Координационо тело за родну равноправност и Европска недеља предузетништва.

Међународни дан девојчица у ИКТ-у обележава се од 2001. године сваког последњег четвртка у априлу. Установљен је на нивоу Уједињених нација, а у Србији је први пут одржана манифестација 2011. године у организацији Удружења пословних жена Србије. У протеклих шест година, колико ово удружење обележава овај пројекат прошло је више од 6.500 девојчица. Циљ обележавања Међународног дана девојчица јесте оснаживање младих девојака да се приликом одабира својих професија и будућих занимања руководе личним интересовањима, способностима и талентима и да превазилазе родне стереотипе. На овај дан девојчице добијају јединствену прилику да се боље упознају са пословима које углавном обављају мушкарци и да чују искуства успешних жена из света информационо-комуникационих технологија и предузетништва.

Ко је на вези

Ко је на мрежи: 9 гостију и нема пријављених чланова