Помоћница министра учествовала на панелу „Баријере за предузетништо младих у Србији”

barijera2

 

Помоћница министра, Снежана Клашња учествовала је 25. априла на панел дискусији на тему „Баријере за предузетништо младих у Србији” у организацији Центра за високе економске студије, Немачке организације за међународну сарадњу (ГИЗ) и Привредне коморе Србије.

 

„Свесни смо да је развој предузетништва и предузетничког духа код младих и повећање броја младих предузетника у Србији крос-секторско питање. Важна је сарадња и координација великог броја институција, као што је важно и реално сагледавање стања у области запошљавања и омладинског предузетништва. Зато је Министарство омладине и спорта прошле године у сарадњи са Републичким секретаријатом за јавне политике покренуло истраживање у циљу сагледавања положаја предузетништва младих у Србији идефинисања подстицајних мера за младе предузетнике са посебним акцентом на три делатности, које су одабране на основу њиховог бржег очекиваног развоја: информационо-комуникационе технологије, креативне индустрије и услуге у пољопривреди.”, рекла је Клашња.

 

Током реализације поменутог истраживања „Анализа регулаторног оквира предузетништва три најперспективније делатности, са предлогом поједностављења пословања за младе предузетнике” које је Министарство омладине и спорта прошле године иницирало у сарадњи Републичким секретаријатом за јавне политике у оквиру пројекта ПЕРФОРМ и реализације истраживања које је покренула Немачка организација за међународну сарадњу „Уска грла омладинског предузетништва у Србији”, експертски тимови су се више пута састајали и координиралиактивности, како би налази истраживања били комплементарни, што је на крају и остварено. Налази оба истраживања потврдили су исто: млади предузетници се суочавају са истим али наглашенијим баријерама у односу на старије генерације што је пре свега условљено недостатком искуства и менторске подршке, недостатком почетног капитала и недостатком пословне историје која би младима олакшала приступ свежем капиталу.

 

barijera1

Неки од најзначајнијих закључака и препорука истраживања „Анализа регулаторног оквира предузетништва три најперспективније делатности, са предлогом поједностављења пословања за младе предузетнике”, између осталог су: уврстити програм ученичке компаније у наставни план средњих школа, олакшати приступ изворима финансирања за покретање сопственог бизниса, обезбедити стимулативан порески третман за младе предузетнике.

Министарство омладине и спорта намерава да у наредном периоду кроз механизме међусекторске сарадње, пре свега Савет за младе и Радну групу за праћење и спровођење Националне стратегије за младе, као и кроз билатералне састанке са министарствима надлежним за измене регулаторног оквира, утиче на стварање унапређеног пословног амбијента за младе предузетнике.

Ко је на вези

Ко је на мрежи: 6 гостију и нема пријављених чланова