Одржана конференција „ПРАКСАМ - програм квалитетних пракси”

praksam1

У београдском СТАРТИТ центру 24. априла је одржана конференција „ПРАКСАМ - програм квалитетних пракси” коју је организовала Београдска отворена школа, као завршну активност пројекта „ПРАКСАМ – Увођење младих у свет рада кроз радне праксе“ који је финансирало Министарство омладине и спорта у оквиру конкурса за подстицање запошљавања младих и омладинског предузетништва током прошле године.

„По истраживању о положају и потребама младих у Србији које смо спровели 2016. године, чак 63% испитаника сматра да се стручним праксама стичу знања и вештине потребне за посао, док се чак 72% слаже да би требале да буду обавезне током школовања. Од кључне важности је да се интензивира сарадња између образовног система и привреде, односно школа и компанија. Министарство подржава активности којима се унапређује механизам за спровођење радних пракси и других облика стицања радног искуства у току процеса школовања и ван њега како би олакшала младим људима и пружа подршка послодавцима и другим релевантним актерима који спроводе програме целоживотног учења младих.”, истакла је Снежана Клашња.

„Кроз пројекат ПРАКСАМ и ове године су остварени изузетни резултати, пратиканти су истакли да су много тога научили током програма пракси, а знатан број њих је по окончању праксе добио и запослење. Сарадња са Београдском отвореном школом оцењена је просечном оценом 4,89 од стране компанија.”, изјавила је Весна Ђукић, генерална директорка Београдске отворене школе.

praksam2

Током две године колико је Министарство омладине и спорта подржавало пројекат ПРАКСАМ, у сарадњи са око 30 компанија, 56 младих је имало прилику да прође кроз програм стручних пракси, а 75% младих који су 2015. године били укључени у програм су добили запослење. Слични резултати се очекују и као резултат прошлогодишњег пројекта.

На конференцији су присуствовали и представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Привредне коморе Србије, Америчке привредна комора и компанија, као партнери на овом пројекту.

У оквиру конференције, додељени су сертификати практикантима и захвалнице компанијама који су успешно учествовали у пројекту ПРАКСАМ, а у другом делу конференције учесници су имали прилику да присуствују паралелним радним сесијама. Током сесије „Квалитетне радне праксе у визији система дуалног образовањаразговарало се о планираним активностима на увођењу дуалног образовања, шансама које овај модел нуди за смањење незапослености младих, као и изазовима који се тичу подршке младима током учења на раду у компанијама. Са представницима компанија и практикантима разговарало се о праксама као извору регрутације новозапослених, врстама пракси које се оглашавају, изазовима усклађивања очекивања младих и послодаваца, као и компетенцијама и знањима која се очекују од практиканата у процесу селекције, у оквиру сесије „Значај селекције и „онбоардинг”.

Ко је на вези

Ко је на мрежи: 9 гостију и нема пријављених чланова