Боровчанин и млади из Србије и Републике Српске разговарају о заједничким активностима током 2014. у Солуну - Европској престоници младих!

Државни секретар за омладину, Ненад Боровчанин и млади из Србије и Републике Српске посетили су Солун и током састанка са Mariоm Paschalidou, председницом Солуна као Европске престонице младих за 2014. годину разговарали о учешћу омладине из Србије у програмима које ће Солун имати током наредне године, као  и размени искустава и у циљу припреме младих како би Србија добила председавање за 2015. или 2016. годину.

Договорено је формирање заједничке радне групе која ће за следећу годину припремити план и програм учешћа наших омладинских организација у активностима и пројектима у Солуну. Акценат ће бити стављен на развој омладинског предузетништва, повећања запошљивости младих као заједничког проблема омладине целог света. Такође је договорено и покретање заједничке кампање на Балкану против говора мржње на Интернету, покретање програма за повећање мобилности младих и органозовања групних студијских посета као и попуста до 60% за младе преко европске омладинске картице.

На састанку је договорено и да градоначелник Солуна, Janis Baturis посети Београд и презентује Солун као Европску престоницу младих за наредну годину.

Током размене идеја о заједничком обележавању следеће године и као стогодишњице Првог светског рата и догађаја у Грчкој везаних за нас у том рату попут Зејтинлика, Вида, Крфа, Солунског фронта, разговарано је и пријатељским утакмицама између солунских клубова Паок и Арис са српским клубовима у различитим спортовима, а све у том знаку. Циљ утакмица ће бити да се свету пошаље порука мира и толеранције и укаже на бесмисао ратовања и жртвовања младости.

„Млади из Србије и Републике Српске ће током следеће године имати прилику да кроз разне активности упознају културни, историјски, образовни, економски и социјални део живота својих колега из Солуна, али и целе Европе, што је одлична прилика да се настави и даље приближавање наше две нације, поготово када је омладина у питању. Млади треба да знају за херојска дела наших предака од пре скоро једног века, да буду поносна на оно што наслеђују, али ту не треба да се стане. Сада је време на њих, време да покажу да и они својим делима, будућим активностима и пројектима могу да створе бољи живот како за себе, тако и за своје окружење.“ изјавио Боровчанин. 

Боровчанин ће сутра са групом од 50 младих обићи српско војничко гробље из Првог светског рата „Зејтинлик“ и присуствовати церемонији обележавања Солунског фронта. Посета је део заједничког пројекта омладинских организација Србије и Републике Српске који се спроводи уз финансијску подршку Министарства омладине и спорта.

Ко је на вези

Ко је на мрежи: 5 гостију и нема пријављених чланова