Одржана конференција „Партиципација младих са хендикепом”

hendikep1

У оквиру завршнице реализације пројекта „Регионална инклузивна омладинска иницијатива Србије-РИОИС 2016” који је реализовало Удружење студената са хендикепом уз финансијску подршку Минстарства омладине и спорта одржана је конференција „Партиципација младих са хендикепом” која је окупила око 50 учесника из јавног и цивилног сектора.

Учеснике конференције је поздравила помоћница министра Снежана Клашња и истакла да је тежња Министарства омладине и спорта да млади из осетљивих група буду континуирано укључивани и укључени у израду националних и локалних стратешких докумената, да користе активности које спроводе удружења/савези и канцеларије за младе,  да се повећа број инклузивних активности за младе, да млади из осетљивих група иницирају активности у локалној заједници и сл. Министарство омладине и спорта се водило инклузивном омладинском политиком при изради свих стратешких докумената и смерница у свом раду, а посебна пажња је усмеравана на оснаживање особа које раде са рањивим групама младих - координатора локалних канцеларија за младе и представника омладинских удружења.

Пројекат „Регионална инклузивна омладинска иницијатива Србије-РИОИС 2016” се односио на развој и успостављање практичне подршке младима са хендикепом у раду удружења која спроводе омладинске активности и развој њихових компетенција. Пројектом је обухваћено 40 омладинских радника из 20 различитих организација и 12 младих активиста Удружење студената са хендикепом од којих је најмање 6 младих са хендикепом.

Организатор конференције је најавио да ће током наредних дана бити издат и „Водич за равноправну укљученост младих са хендикепом“ са свим закључцима и упутима младима са хендикепом за равноправно остваривање својих права и препорукама и упутима омладинским организацијама о сервисима подршке за младе са хендикепом.

Удуржење студената са хендикепом је уз подршку Министарства омладине и спорта и у сарадњи са преко 20 КЗМ и удружења од 2013. године реализовало низ активности и обука у циљу развоја инклузивних пракси у омладинским организацијама, организовања сервиса подршке и вршњачке подршке за младе са хендикепом, подизања свести о значају и развоју социјалне инклузије и партиципације младих са хендикепом.

Ко је на вези

Ко је на мрежи: 11 гостију и нема пријављених чланова