Омладина Србије и Републике Српске са премијером Србије Ивицом Дачићем присуствује комеморативним свечаностима на острвима Видо и Крф!

Омладина Србије и Републике Српске са премијером Србије, Ивицом Дачићем присуствовала је данас комеморативној свечаности на острву Видо и положила венце код спомен костурнице у Маузолеју на острву Видо, код Морнаричког крста, и у „Плаву гробницу“ у знак сећања на једно од најтрагичнијих страдања припаднике српске војске и цивилног становништва новије историје. Омладина је на крају заједно са премијером отпевала стихове „Тамо далеко“ што је било дирљиво за све присутне.

Млади заједно са премијером и осталим представницима Владе и Војске Републике Србије и српских удружења за очување традиције српских ослободилачких ратова присуствује 97. годишњици обележавања пробоја Солунског фронта и искрцавања српске војске на острво Видо код Крфа.

У наредна два дана, млади Србије и Републике Српске обићи ће и остале споменике из Првогсветског рада, споменик Дринској дивизији, Српску кућу у граду Крф, након чега ће отпутовати у Солун где ће у суботу, 28. септембра положити венце на српском војничком гробљу из Првог светског рата „Зејтинлик“.

Посета је део заједничког пројекта омладинксих организација Србије и Републике Српске који се спроводи уз финансијску подршку Министарства омладине и спорта.

„Херојска дела наших предака пре скоро једног века јесу њихова жртва за нашу садашњост коју живимо и због тога је важно да омладина негује историјско наслеђе и буде поносна на оно што наслеђује. Бесмисао сваког рата иза себе оставља пустош, баш као што је Србија тада опустошена, када је изгубила трећину становништва и још увек се није опоравила од тога. 91Због тога сви морамо бити хероји данашњег мирног времена и својим делима младима омогућити бољи живот. Младост је спремна на сваку жртву, баш као и на острву Видо пре 97 година, али ми никада више не смемо жртвовати нашу омладину, већ се борити да им створимо услове да се образују, запосле, путују, заснивају своје породице и живе живот у којем неће морати да се опорављају од своје младости.“, изјавио је државни секретар за омладину, Ненад Боровчанин.

 

Ко је на вези

Ко је на мрежи: 16 гостију и нема пријављених чланова