Боровчанин током састанка са британским стручњацима разговарао о подршци у решавању неких од важних питања у области српског спорта!

Ненад Боровчанин, државни секретар за омладину Министарства омладине и спорта, у завршетку радне посете Лондону састао се са лордом Себастијаном Коом, оснивачем и првим човеком водеће британске куће за стратешко планирање у спорту „CSM Sport and Entertainment”. Током састанка, разговарало се о подршци Србији у изради нове Националне стратегије развоја спорта, питањима већег учешћа деце, младих и одраслих у спортским активностима, школском спорту и доступности спорта уопште, мапи модерне спортске ифраструктуре, борби против хулиганизма у спорту, приватизацији спортских клубова и њиховом тржишном функционисању.

Поред тога, тема разговора била је и повезивање олимпијских организација, спортских савеза и клубова, како би директно могли успоставити конкретнију сарадњу и преузимање модела функционисања, развоја и одрживости.

Током састанака, договорено је да лорд Себастијан Коу посети Београд почетком децембра ове године, где би требало да се састане са министром омладине и спорта, Вањом Удовичићем и премијером Србије, Ивицом Дачићем. Британски лорд ће тада бити и гост Атлетског савеза Србије како би у посети честитао српским атлетичарима, који на њихово велико изненађење, постижу изузетне резултате, у условима када још увек немају ни своју дворану.

Иначе, компанија „CSM Sport and Entertainment” сарађује са великим светским компанијама и има огромно искуство у организацији великих догађаја као што су Олимпијске и Параолимпијске игре у Лондону, УЕФА ЕУРО 2012, ФИФА Куп и сл.

„Велико ми је задовољство што људи попут лорда Коа имају вољу да помогну нашој земљи у развоју спорта и свему ономе што је саставни део модерних светских спортских стратегија. Модерна инфраструктура, граница између професионалног и аматерског спорта, финансирање, приватизација, борба против хулиганизма, школски и рекреативни спорт, само су неки од предуслова да спорт заиста има улогу у креирању друштва. Спорт није само тренинг и такмичење, већ начин здравог живљења, менталног оснаживања, повезивања са људима, квалитетнијег провођења слободног времена, што аутоматски значи мању стопу деликвенције, физичких и менталних девијација, мање болесних људи, мање наркомана и алкохоличара. Због тога је важно да преузмемо светске моделе и искористимо помоћ пријатеља у свету.“, изјавио је Боровчанин.

Боровчанин се у завршетку радне посете састао и са представницима британског министарства спољних послова где је разговарано о даљим корацима и активностима у циљу приближавања ове две земље у области развоја омладине и спорта.

„Надам се да ћемо направити сарадњу са Великом Британијом и радити на повећању могућности за младе, њиховог друштвеног активизма, система волонтирања, неформалног образовања с циљем веће запошљивости младих, обукама из области предузетништва у ИТ дигиталној економији и аграру и повезивању омладинских организација ове две земље. Уређени системи нису пали с неба у друге земље уместо у наше двориште, већ је то резултат рада и добре организације.“, закључио је Боровчанин.

Ко је на вези

Ко је на мрежи: 113 гостију и нема пријављених чланова