Боровчанин у Лондону разговара о сарадњи Британско-српске привредне коморе и Фонда за младе таленте РС

Ненад Боровчанин, државни секретар за омладину Министарства омладине и спорта, у наставку радне посете Лондону састао се са сер Полом Џаџом, шерифом града Лондона и разговарао о могућностима сарадње између Британско-српске привредне коморе и Фонда за младе таленте Републике Србије, с циљем да се стипендистима Фонда након школовања омогући радна пракса и запослење у британским компанијма које послују у Србији. Разговарало се и о могућностима повезивања младих српских стручњака који су остали да живе у Великој Британији са британским компанијама и институцијама како би у дијаспори били јачи и приврженији матици, Републици Србији.

Поред тога што је шериф Града Лондона, сер Пол Џаџ је оснивач Бизнис школе на Кембриџу која носи име по њему - Judge Buisniss School, почасни је председник Британско-српске привредне коморе, некадашњи директор  Конзервативне партије Велике Британије у време Владе Маргарет Тачер, а очекује се да буде и градоначелник Града Лондона од 2015. године.

Поред тога, разговарало се и о активностима у циљу стварања услова за развој омладинског предузетнишва у Србији. Тим поводом, Боровчанин ће у оквиру радне посете имати састанке са неколико организација цивилног друштва које се баве овом темом. Међу најзначајнијим је организација Touraid са којом ће у будућности српске омладинске организације успоставити сарадњу  на заједничким пројектима у области омладинског предузетништва, посебно из области аграра и ИТ сектора. Заједнички пројекти који ће бити засновани на концепту мултисекторког приступа и укључивања свих релевантих министарстава, институција, универзитета и компанија, а биће усмерени и на фондацију Маргарет Тачер.

“Велики је број младих људи који заврше студије са највишим просечним оценама, а да ипак немају шансу ни за радну праксу ни за запослење. Србија има огроман потенцијал младих и образованих људи, који због недостатка шанси постају социјални случајеви. За најбоље мора бити више прилика и шанси. Британске компаније су свакако шанса да се најбољи повежу са најбољима и једни другима буду од користи. Компаније добијају квалитетнији кадар и већу продуктивност, а млади стручњаци шансу коју заслужују. Свакако не треба заборавити да ако привреда са њима буде продуктивнија, отвараће с радна мееста и за осталу омладину која можда нема високо образовање, али има право на шансу. Данас их је око 220 хиљада младих до 30 година без посла у Србији. То је наша највећа снага, само је треба препознати и дати им шансу.“, изјавио је Боровчанин.

У наставку радне посете, Боровчанин ће се срести и са тимом лорда Серастијана Коа и разговарати о борби против хулиганизма, моделима за приватизацију у спорту и подршци у изради нове стратегије о развоју спорта у Србији.

Ко је на вези

Ко је на мрежи: 113 гостију и нема пријављених чланова