Млади са три континента о безбедносним темама

Од 11. до 17. августа у Београду се одржава Интернационални Форум, у организацији Европског парламента младих Србије (ЕПМС). Форум се одржава под слоганом „Дијалог, поверење и безбедност“ и окупиће око 140 учесника из Европе, САД, Канаде и земаља централне Азије, који ће дискутовати о актуелним питањима која се тичу безбедности и међудржавне сарадње.

Догађај представља један од два Интернационална Форума организована ове године који се реализацију уз подршку Немачког председништва ОЕБС-ом, а уз покровитељство Schwarzkopf фондације из Берлина. Први од два међународна форума организован је у Бечу у мају ове године, а Форум који се одржава у Београду чини наставак пројекта и за ЕПМС најобимнији догађај организован до сада.

У складу са слоганом Форума и актуелним гео-политичким дешавањима, учесници овог догађаја имаће прилику да са својим вршњацима дискутују и дебатују на теме као што су слобода медија, опасност масовног прикупљања информација, борба против корупције на територији Западног Балкана, итд. Форум ће, стога, покрити питања из различитих области које представљају зоне фокуса за овогодишње немачко председавање ОЕБС-ом. На Форуму се поред представника ОЕБС-а очекују и високи представници фондација Schwarzkopf, Merkator i RWE, као и Амбасадор Немачке, Аксел Дитман, и многи други. 

На Форуму ће се обрађивати укупно десет тема, а сваком од њих бавиће се посебна радна група која ће до краја догађаја сачинити финални документ на дату тему, резолуцију. Резолуције свих радних група пролазе кроз завршни процес дебате и усвајања, након чега се усвојене резолуције прослеђују надлежним државним и европским институцијама као званични глас младих на дате теме. 

Европски парламент младих (ЕПМ) је омладинска, невладина, непрофитна организација која постоји у 40 земаља Европе и представља јединствену платформу за дебату младих о битним економским, социјалним, политичким, еколошким и разним другим актуелним темама, како у Европи, тако и у свету. ЕПМ младима пружа могућност развијања способности попут јавног говорништва, дебате, омогућава упознавање различитих култура, усавршавање енглеског језика и подстиче омладински активизам.

program foruma eyp

Ко је на вези

Ко је на мрежи: 11 гостију и нема пријављених чланова