Боровчанин у радној посети Лондону!

Ненад Боровчанин, државни секретар за омладину Министарства омладине и спорта, састао се у Лондону са Маркусом Берлејом, директором за међународну сарадњу, Марком Ричардсом, директором развоја и Аланом Вилбијем, директором спортских пројеката компаније Мејс, на тему инвестирања и изградње Националниг фудбалског стадиона у Србији по највишим светским стандардима, што би Србији омогућило да буде домаћин Европског првенства у фудбалу 2020. године.

На састанку је разговарано о овој инвестицији, а најреалнија могућност је да то буде јавно приватно партнерство. Држава би обезбедила локацију, инфраструкту и правну подршку, а инвеститор пројекат и финансирање. Постоји неколико услова за локацију, а то је да земљиште буде 30 до 50 хектара површине, да поседује потенцијал за изградњу 1800 паркинг места, хотел од 2600 соба, шопинг центар, као и стамбени блок. Вредност инвестиције је преко 150 милиона еура. Посматрано из угла привреде, ова инвестиција би се могла сврстати у ред значајнијих пројеката.

“Изградња Националног стадиона који спада у пету генерацију спортских објеката, са високим стандардима од самог спортског терена, модерних, сигурних и безбедних трибина, програма за породичне посете и забаву, врхунским светлима и звуком, максималним ужитком за гледаоце и потенцијалом за ТВ продукцију, до изградње хотела, стамбених блокова, ресторана, шопинг молова, паркова, бициклистичких и пешачких стаза, великог броја запослених, је нешто што наша нација заслужује. Овакав модел јавно-приватног партнерства, где држава инвеститору уступа земљиште, а инвеститор прави стадионе по истим стандардима, може бити модел за обнављање и модернизацију целокупне спортске инфраструктуре по градовима широм Србије.“, изјавио је Боровчанин након састанка. Државни секретар за омладину је истакао да су то елементарни услови за функционисање сваког спорта, јер ако наши спортски колективи наставе да тренирају и да се такмиче на стадионима или у халама старим 30 година, онда не можемо очекивати ни њихове победе на међународној сцени, али ни пуне стадионе, ТВ гледаност, заинтересованост спонзора да се рекламирају, а ни да деца добију мотив и узоре да се баве спортом.

Иначе, Мејс је британска компанија и једна је од најуспешнијих светских компанија у оквиру пројектног и грађевинског менаџмента. Велики је број значајних и атрактивних светских пројеката којима је Мејс руководио, међу њима се могу издвојити они који су постали својеврсни симболи градова у којима су изграђени, London Eye, The Shard (највиша зграда у Лондону), Dubai Mall of Emirates (шопинг центар који у оквиру свог комплекса има затворено скијалиште), Singapur Marina Bay Sands (једна од најатрактивнијих архитектура у свету), Venetian Macao (реплика града Венеције).

Од спортских пројеката свакако су најзначајнији летње Олимпијске и параолимпијске игре у Лондону, Commonwelth игре у Манчестеру и зимске Олимпијске игре у Сочију.

Ко је на вези

Ко је на мрежи: 9 гостију и нема пријављених чланова