Спроведено истраживање „Србија и Европа у очима младих"

На Факултету политичких наука, Универзитета у Београду, 2. јуна 2016. године представљени су налази истраживања „Србија и Европа у очима младихˮ које су спровели студенти друге године Факултета политичких наука у сарадњи са Европским покретом у Србији.


Истраживање је спроведено од 19. до 29. априла ове године, на територији Републике Србије, на репрезентативном узорку од 979 испитаника узраста од 15 до 29 година.

Резултати истраживања показали су да, иако је скоро половини испитаника прва асоцијација када чује „Европска унијаˮ негативна, скоро 2/3 младих би живело у некој од држава чланица Европске уније, а као кључни разлог за то наводе више могућности за запослење. Такође, скоро половина младих сматра да би се уласком Републике Србије у Европску унију донекле побољшало постојеће друштвено‒економско стање, као и да би млади и незапослени били међу три друштвене групе највећих добитника од чланства Републике Србије у Европску унију.

С друге стране, преко 67% младих сматра да је лоше информисано о Европској унији и професоре, породицу и пријатеље оцењују најпоузданијим начином информисања о Европској унији.

Резултати истраживања се могу погледати ОВДЕ.

Ко је на вези

Ко је на мрежи: 13 гостију и нема пријављених чланова