Закључци са IX УНЕСКО омладинског форума

У Паризу је од 26. до 28. октобра 2015. године одржан IX УНЕСКО омладински форум под називом „Млади глобални грађани за одрживу планетуˮ. Око 500 младих жена и мушкараца из 159 држава чланица имало је прилику да разговара о питањима у вези са климатским променама и недавно усвојеномАгендом за одрживи развој до 2030. године. Током тродневног форума, омладински учесници су се нашли у улози промишљања о будућности и сходно томе предложили низ активности које треба предузети на светском нивоу.

Млади делегати имали су прилику да са омладинске тачке гледишта разраде теме у вези са одрживим развојем након 2015. године. Како је Форум одржан након Самита Уједињених нација за усвајање пост-2015. развојне агенде, а пре УН конференције о климатским променама, послужио је да се о овако битним темама чује и глас младе генерације.

Посвећеност и креативност учесника резултирала је израдом документа ЛИНК који садржи јасне предлоге активности у вези са иновативним формама образовања, недискриминације, интеркултуралне размене кроз спортске манифестације, вршњачко учење, лични развој, заштита животне средине, које за своје остваривање захтевају посвећеност како држава, доносиоца одлука, тако и појединаца.

Уз подршку Националне комисије за сарадњу са УНЕСКО и Министарства омладине и спорта, Републику Србију су на овом форуму представљала два омладинска делегата.

Ко је на вези

Ко је на мрежи: 10 гостију и нема пријављених чланова