Министарство омладине и спорта на видео сесији дијалог кафеа Нови Пазар

22. јуна у Новом Пазару одржана је осма видео сесија дијалог кафеа на тему „Учешће младих у процесима доношења одлука“, у координацији Удружења за Уједињене нације Србије.

Том приликом, представници Министарства омладине и спорта, канцеларије за младе Нови Пазар и локалних удружења за младе разменили су искуства и примере добре праксе на тему активног учешћа младих у друштвеним процесима од значаја за младе са саговорницима из Лисабона и Рио де Женеира. Министарство омладине и спорта представљала је Александра Кнежевић, руководилац Групе за међународну сарадњу.

Дијалог кафе је концепт који се развија широм света у оквиру програма „Алијанса цивилизација“ Уједињених нација, у склопу кога релевантни актери воде унапред припремљене дебате путем видео линка, а на теме препознате као значајне од стране самих младих људи. Теме дијалога су различите, од међуетничког и међурелигијског поверења, права мањина, родне равноправности до иновативне текстилне производње и зелених друштава. На овај начин, пружа се прилика и младима који нису у могућности да отпутују да буду део различитих едукативних активности и размене мишљења са вршњацима из читавог света.

Градови који су до сада развили концепт Дијалог кафеа су Нови Пазар, Париз, Мелбурн, Лисабон, Рамала, Фиренца, Рио де Женеиро, Амстердам, Лондон, Вроцлав, Кливленд.

До сада се показало да је у великом броју случајева видео конекција водила успостављању сарадње и договарању конкретних пројеката од стране укључених актера, као и омладинским разменама и размени корисних информација о међународним могућностима за младе.

Дијалог кафе у Новом Пазару резултат је УН пројекта „Унапређење безбедности у рањивим заједницама на југозападу Србије“, а тематске сесије координирало је Удружење за УН Србија, као национални координатор испред глобалне Асоцијације дијалог кафеа УН.

Ко је на вези

Ко је на мрежи: 15 гостију и нема пријављених чланова