Обележен Међународни дан волонтера у Србији

Министарство омладине и спорта и Делегација Европске уније у Србији
наградили младе људе који су својим волонтерским иницијативама
показали активизам и хуманост широм Србије!

Министарство омладине и спорта и Делегација Европске уније у Републици Србији обележили су 5. децембар, Међународни дан волонтера и петогодишњицу програма МЛАДИ СУ ЗАКОН и доделили награде за волонтерске иницијативе којима су млади указали на важност активизма, волонтеризма и хуманости широм Србије.

Министарство омладине и спорта доделило је награде за пет одабраних омладинских волонтерских пројеката који су дали најјачи одјек у локалној заједници. Имајући у виду да је кроз овогодишњи програм МЛАДИ СУ ЗАКОН пружена значајна подршка становништву у подручјима угроженим мајским поплавама Делегација ЕУ доделила је 15 награда организаторима волонтерских кампова и радних акција који су се посебно истакли у пружању подршке поплављеним подручјима и најугроженијем становништву. Делегација ЕУ ће такође наградити све волонтере који су учествовали у овим камповима тиме што ће организовати "Европски камп" у Обреновцу у сарадњи са Министарством омладине и спорта, Младим истраживачима и Канцеларијом за младе Обреновац у јуну 2015. године. Награде су доделили Вања Удовичић, министар омладине и спорта и Мајкл Девенпорт, шеф Делегације Европске уније у Србији.

DSC 9796

Награђене волонтерске иницијативе од стране Министарства омладине и спорта су само део од 257 омладинских волонтерских пројеката које је у оквиру овогодишњег програма МЛАДИ СУ ЗАКОН финансирало Министарствo у сарадњи са Ресурс центрима из 25 округа Србије у износу од преко 15 милиона динара. Захваљујући тим средствима и уз подршку Ресурс центара, млади широм Србије су имали прилику да уређују просторе у којима проводе слободно време у својим локалним заједницама, реализују акције у циљу подстицања хуманости и солидарности, разумевања и толеранције, безбедности, међугенерацијске сарадње, дају свој несебичан допринос уређењу и развоју заједнице и заштити животне средине, подстицању предузетничког духа код младих...

„На Међународни дан волонтера одајемо признање и награђујемо вас за све добро што сте урадили ове године од непроцењивог доприноса у пружању помоћи угроженом становништву током и након мајских поплава, до веома важних ствари које сте током 2014. године урадили за своје локалне заједнице широм Србије. Млади јесу спремни да волонтирају. То више нико не доводи у сумњу. Ове године смо имали тужан повод да се уверимо у снагу волонтеризма и жељу наше омладине да се укључи и помогне када је најтеже. Ентузијазам не опада, широм Србије континуирано се спроводе различите волонтерске акције где млади дају велики допринос побољшању живота у својим локалним заједницама“, поручио је министар омладине и спорта, Вања Удовичић.

DSC 9655

За омладинске волонтерске пројекте који су дали најјачи одјек у локалној заједници, награђени су: волонтерска група „Infinity Energy“ из Зајечара за категорију „промовисање здравих стилова живота“ кроз реализацију волонтерског омладинског пројекта „Рециклажни кондомат“, волонтерска група „Омладински клуб Анчики (ОКАН)” из Лесковца за категорију „Промовисање културе и уметности“ кроз реализацију волонтерског омладинског пројекта „Мала бесплатна библиотека-ОКАНО; Читај, подели, препоручи, слободно се изрази“, волонтерска група „Креативна младост” из Мионице за категорију „уређење јавних простора у којима млади проводе слободно време“ кроз реализацију волонтерског омладинског пројекта „Волонтеризам у ђачком кутку“, волонтерска група „Омладинско удружење Шанса” из Бабушнице за категорију „промовисање солидарности и хуманости“ кроз реализацију волонтерског омладинског пројекта „Једнаки али различити“ и волонтерска група „Одред извиђача Цар Лазар” из Крушевца за категорију „мале средине – велике промене“ кроз реализацију волонтерског омладинског пројекта „Волонтерски камп "О-РУК!"“.

Имајући у виду улогу и огроман допринос омладине у свим активностима Републике Србије у  помоћи становништву и подручјима угроженим мајским поплавама, Министарство омладине и спорта је ове године кроз програм МЛАДИ СУ ЗАКОН у сарадњи са Младим истраживачима Србије – Волонтерским сервисом Србије, Ресурс центрима, канцеларијама за младе и младима пружило свој допринос у санацији, подстицању активизма, волонтеризма и хуманости код младих. Поред омладинских волонтерских пројеката, ове године кроз програм МЛАДИ СУ ЗАКОН у подручјима настрадалим од поплава реализовано је 11 кампова и 20 радних акција на којима је учествовало преко 700 волонтера, а поред домаћих волонтера учествовали су и волонтери из целог света.

„Србију је у мају ове године погодила невиђена катастрофа. Поплаве су однеле многе животе и начиниле велику штету од које се Србија, уз помоћ Европске уније и других партнера, још опоравља. Међутим ова ванредна ситуација је такође показала колико хуманости, храбрости и солидарности млади волонтери у Србији имају. Из тог разлога смо одлучили да наградимо волонтере и организације који су својим несебичним радом у волонтерским камповима и акцијама помогли људима угроженим од поплава.“, изјавио је Шеф Делегације ЕУ у Србији, Мајкл Девенпорт.

DSC 9782

Награђени организатори омладинских волонтерских кампова и радних акција, за велики допринос у пружању подршке становништву и подручјима угроженом мајским поплавама током реализације кампова и акција су - Ресурс центри програма МЛАДИ СУ ЗАКОН: Удружење грађана Шанса - РЦ за браничевски округ за волонтерски камп у Великом Градишту/Сребрном језеру, Новосадски хуманитарни центар - РЦ за јужнобачки округ за волонтерски камп у Сремским Карловцима, Удружење Добри људи - РЦ за колубарски округ за волонтерски камп у Ваљеву, Омладина ЈАЗАС-а Пожаревац - РЦ за подунавски округ за волонтерски камп у Смедеревској Паланци, Центар за развојну политику и сарадњу - РЦ за рашки округ за волонтерски камп у Новом Пазару, Центар за развој цивилног друштва - РЦ за средњебанатски округ за волонтерски камп у Дољевцу, Иницијатива младих Опово - РЦ за јужнобанатски округ за волонтерски камп у Лајковцу, Удружење "Форум цивилне акције ФОРЦА" – РЦ за моравички округ за волонтерске радне акције у Чачку и Лучанима, Канцеларија за младе Обреновац, Канцеларија за младе Крупањ, Канцеларија за младе Смедеревска Паланка и Канцеларија за младе Лајковац, партнери Покрет горана Војводине и Волонтерски центар Војводине за помоћ и подршку током трајања волонтерских кампова и Млади истраживачи Србије – Волонтерски сервис Србије за огроман волонтерски допринос у пружању подршке организаторима волонтерских кампова, становништву и подручјима угроженим мајским поплавама у Србији и Министарству омладине и спорта у подстицању и промовисању солидарности и хуманости међу младима у оквиру програма МЛАДИ СУ ЗАКОН током 2014. године.

DSC 9642

Програм МЛАДИ СУ ЗАКОН је национални програм Министарства омладине и спорта који има за циљ промоцију активизма и волонтеризма и пружања подршке младима да допринесу бољем животу у месту у коме живе. До сада, од 2010. године када је покренут (за пет година његове  реализације), финансирано је 930 омладинских волонтерских пројеката реализованих од стране удружења младих и неформалних омладинских група уз стручну и техничку подршку Ресурс центара широм Србије, у износу од скоро 64 милиона динара.

Волонтере је поздравила и стална координаторка Уједињених нација у Србији, Ирена Војачкова Солорано, а током програма приказан је занимљив пратећи програм састављен од активности које су млади сами реализовали током овог програма, као и филмови о активизму, волонтеризму и хуманости младих кроз реализоване волонтерске пројекте, о младим волонтерима у акцијама подршке подручјима угроженим поплавама и филм о подршци Европске уније у санирању последица поплава у Србији.

Све информације о волонтерским камповима, акцијама и одабраним волонтерским пројектима по окрузима могу се погледати на: http://www.mos.gov.rs/mladisuzakon/index.php/2013-10-03-13-36-17/680-pet-godina-aktivizma-mladih-kroz-program-mladi-su-zakon-zavrsnica-programa-na-medjunarodni-dan-volontera.

 

 

Ко је на вези

Ко је на мрежи: 10 гостију и нема пријављених чланова