Омладински пројекат Наш свет за лепши свет

Тематска област пројекта: промовисање солидарности и хуманости

DSC 0994Стање  у локалној заједници пре извођења омладинског пројекта, а на које се желело утицати  реализацијом овог пројекта:
Општина Куршумлија је једна од најнеразвијенијих општина у Србији којој недостаје Галерија као и Дом културе  у коме би млади могли да проводе своје време и покажу своју креативност и учествују у културним дешавањима града. С обзиром да у граду постоји доста талентоване омладине родила се идеја за креативну радионицу цртања и сликања.  Проблем недовољног активизма младих и недовољно анимирање кроз ову област културе, недовољно развијена свест код деце и младих о значају бављења сликарством захтевају проширивање образовних могућности се идеја за креативну радионицу сликања. Препознавање, подржавање и ефективна контрола квалитета и праћење различитих неформалних образовних програма јесу пут ка задовољавању ових потреба младих о повезивању формалних и неформалних облика образовања и о развијању квалитетних програма формалног и неформалног учења допринеће квалитетнијем провођењу слободног времена.

DSC 0221Опис активности:
На радионици цртања, полазници се упознаju са техникама цртања угљеном на пак папиру, цртању „по моделу“ (мртва природа, портрет...), малим и кроки цртежима, као и експериментисање са различитим сувим и мокрим техникама (пастел, акварел, гваш...). Радионица је замишљена тако да се кроз низ вежби и задатака обухвати све горе поменуто. Радионица започиње студијом цртања мртве природе и паралелно са тиме раде се и мали цртежи. Пошто би се студија радила више дана, за њу би била потребна већа концентрација, тако да би полазници паралелно са тиме радили и мале цртеже где би могли да испоље идеје и енергију коју би даље развијали. Наставља се са цртањем студије портрета која би се, такође, радила у више дана. На крају сваки од очесника урадио би и један рад базиран на идеји коју су добили кроз радионицу.
Радионица би имала и едукативни карактер, у смислу да би се на њој учило о историји уметности и полазници би се упознавали са радом познатих уметника и учили о правцима у уметности и њиховом развоју. Од уметника би споменули, Рембранта, Ван Гога, Пикаса, Дегаа, Матиса, Баскијата, Ворхола, Харинга и многе друге. У нашој библиотеци у Куршумлији, са којом одлично сарађујемо постоје књиге о уметности и пуно монографија о уметницима, тако да би од њих позајмљивали књиге и показивали полазницима.
Радионица је намењена младима Куршумлије, од 15 до 30 година  зависно од броја пријављених би се формирале групе са којима би се рад усклађивао  према узрасту.
Циљ радионице је популаризација ликовне уметности код младих и развијање креативности код истих.

Ко је на вези

Ко је на мрежи: 7 гостију и нема пријављених чланова