Додељена признања Младград 2013.

Град Пирот и Прибој, као и Душко Крстић оснивач сајта youth.rs и активиста из Обреновца добитници су награде Младград 2013. која је ове године четврти пут додељена локалним самоуправама, формалним и неформалним организацијама и појединцима који су допринели побољшању положаја младих у локалној заједници.

Циљ награде Младград коју додељују Грађанске иницијативе у партнерству са Министарством омладине и спорта и Министарством регионалног развоја, поводом Међународног дана младих је побољшање положаја младих у свим заједницама.

Помоћница министра за омладину Снежана Клашња истакла је да је ова наградапример добре праксе у сарадњи цивилног сектора, министарстава, локалних самоуправа и међународних партнера, као и да се додељује у месецу када се обележава Међународни дан младих. Према њеним речима, професионализам и посвећеност раду са младима Министарства омладине и спорта препознати су и од Савета Европе и Европске Комисије, чији су представници у Бриселу истакли да је то пример ,,КАКО СЕ СА МАЛО МОЖЕ УРАДИТИ МНОГО“.

-Пред нама су и бројни изазови, као што су смањење броја младих у општој популацији, висока стопа незапослености, апатија младих, недовољно поверење у институције и недовољна укљученост у друштвени живот, који се могу решавати само заједничким радом свих субјеката омладинске политике. Јединице локалне самоуправе и Канцеларије за младе у томе имају кључну улогу- истакла је Клашња. Она је поручила младима да се укључе у рад канцеларија за младе и удружења младих, која и постоје због младих, као и да се лично ангажују како би побољшали квалитет свог живота и друштва.

Посебним признањима за укупан допринос бољем положају младих награђене су општине Ивањица и Рашка, Бечејско удружење младих и астрономско удружење „Еурека” из Крушевца. Специјалну награду за унапређење положаја младих из рањивих група освојила је општина Звездара и удружење „Пирот Е Публика“. Извршна директорка Грађанских иницијатива Дубравка Велат истакла је да је награда Младград признање онима који су направили важан корак у успостављању стратешког партнерства између институција и младих, као и укључивању младих у доношење одлука важних и за њих и за локалну заједницу. Вршилац дужности заменика амбасадора САД у Србији Сузан Фриц нагласила је да додељене награде представљају доказ да локалне самоуправе и организације цивилног друштва значајно доприносе развоју млдих у Србији, без обзира на величину или буџет.

Награда Младград додељује се у три категорије: локалној самоуправи за укупан допринос унапређењу положаја младих у локалној заједници, локалној самоуправи за додељени јавни простор омладинској иницијативи и организацији, неформалној групи или појединцу за допринос унапређењу сарадње између локалне самоуправе и младих. У оквиру сваке од категорија додељује се и специјална награда за нарочит допринос унапређењу положаја младих из рањивих група.

Награда се додељује уз подршку Америчке агенције за међународни развој (USAID) и Организације за европску безбедност и сарадњу у Србији (OEBS), док су остали патнери: UNICEF, GIZ, Кровна организација младих Србије (KOMS), Национална асоцијација практичара и практичарки омладинског рада (NAPOR), мреже ANEM и NALED.

http://www.mos.gov.rs

Ко је на вези

Ко је на мрежи: 4 гостију и нема пријављених чланова