Омладински пројекат Пронађи волонтера у себи

Тематска област пројекта: промовисање солидарности и хуманости; промовисање разумевања, толеранције и једнаких шанси за све младе; промовисања здравих и безбедних стилова живота
1781948 577684985687763 5220801205224148506 nСтање  у локалној заједници пре извођења омладинског пројекта, а на које се желело утицати  реализацијом овог пројекта:
Поплаве су показале низак ниво знања у пружању прве помоћи и несналажење младих (и осталих категорија становништва), у оваквим ситуацијама. Некадашња цивилна заштита више не постоји, а имала је и својих добрих страна јер је становништво било спреминје, и било је више оних који су знали како да делују у ванредним ситуацијама.
Проблем је такође и у томе што је постојећа опрема са обелeжјима (а која је неопходна за деловање и приступ местима на којима треба пружити помоћ), у садашњим поплавама уништена, те је неопходна  нова опрема за екипу прве помоћи (како би екипа могла да делује уколико се ситуација понови).
Важно је да, ако се нека ризична ситуација поново деси, млади знају да реагују у таквој ситуацији, да  буду адекватна помоћ и подршка у угроженим подручјима као и да се број обучених младих повећа. Опрема са обележјима је неопходна како би имали приступ и пролаз, заштитили себе и правовремено и правилно реаговали у таквим ситуацијама.    
Picture 029Опис активности:
Пројекат „Пронађи волонтера у себи“ је био усмерен на подизање нивоа знања и спремности волонтера да на прави начин реагују у кризним ситуацијама. Испоставило се, током мајских поплава, да воље и спремности не недостаје, али да има несналажења, незнања и да често недостаје права организација. Овим пројектом је реализована обука за 22 волонтера за: пружање прве помоћи, подизање шатора, збрињавање унесрећених, правила понашања тима, вођење евиденције унесрећених и њихових потреба, сналажење у природи. Такође су одржане информативнe радионицe за средњошколце (350 ученика првих разреда средњих школа из Шапца) на којима је повећан ниво знања и осетљивости младих за адекватно понашање и реаговање у ванредним ситуацијама. На таквим радионицама се заправо регрутују нови волонтери што, уз све остале активности, говори о усмерености овог пројекта на будућност и на превентивно деловање.
Набављена је нова опрема за екипу прве помоћи чиме ће она (у неким будућим ситуацијама), бити безбедна, препознатљива, уочљива са могућношћу да реагује одлучно, сигурно, у најкраћем могућем времену.

Ко је на вези

Ко је на мрежи: 8 гостију и нема пријављених чланова