Млади едуковали суграђане о опасностима које вребају на Интернету

Поводом Међународног дана младих у пет градова Србије представљена је кампања за борбу против говора мржње на интернету, у оквиру које су волонтери канцеларија за младе из Ниша, Ужица, Блаца, Новог Пазара и Врања својим суграђанима указали на опасности које су присутне у виртуелном свету, као што су дискриминација, нетолеранција и говор мржње.

У кампањи, коју су подржали медији, локални функционери и истакнути спортисти, млади су цртали графите, припремали кореографију, организовали онлајн анкету, делили промо материјале и разговарали са родитељима и децом о правилној употреби интернета.

Централна манифестација поводом Дана младих одржана је у Бањи Ковиљачи, у организацији Министарства омладине И спорта, под слоганом “Активирај се И ти”. Млади су позвани да се прикључе кампањи и кажу не говору мржње на интернету

Државни секретар за омладину Ненад Боровчанин истакао је да је овај вид ширења нетрпељивости и насиља све распрострањенији, па чак и опаснији од традиционалног, јер нема границе и жртва му не може побећи.

-Наша обавеза је да будемо део активности којима ће се стати на пут негативним појавама на Интернету, односно створити приступачнији и безбеднији сајбер простор за младе кориснике. О значају овог проблема говори и то да је британски премијер Камерон позвао кориснике интернета да не посећују И не региструју се на проблематичне сајтове, већ да их бојкотују, јер је то најмање што сваки појединац може да уради- рекао је Боровчанин. Србија се међу првима прикључила кампањи коју је на европском нивоу покренуо Савет Европе и формирала Национални комитет за борбу против говора мржње на интернету, на чијем је челу министар омладине и спорта, а чине га представници осам министарстава, омладинских организација и научне заједнице.

Циљ кампање је да делује едукативно и превентивно, указујући младима на негативне појаве које се могу наћи на интернету и подстичући их да своје време у сајбер простору користе на прави начин, за учење и забаву.

Преузето са: http://www.mos.gov.rs

Ко је на вези

Ко је на мрежи: 8 гостију и нема пријављених чланова