Омладински пројекат Мала бесплатна библиотека – ОКАНО, Читај, подели, препоручи, слободно се изрази

Тематска област пројекта: промовисање солидарности и хуманости; учествовање у уређењу јавних простора у којима млади проводе слободно време и/или организовање активности за младе у тим просторима
 
Стање  у локалној заједници пре извођења омладинског пројекта, а на које се желело утицати  реализацијом овог пројекта:
Просторије омладинског клуба Анчики које се налазе у истоименом насељу на ободу Лесковца нису биле уређене тако да млади могу безбедно и квалитетно да проводе своје слободно време у њима, а такође нису биле условне да се у њима реализују разне активности младих и за младе. Такође, ниво активизма младих у локалној заједници није био на завидном нивоу, а реализацијом овог омладинског пројекта се управо радило на подстицању активизма, солидарности и хуманости младих. Млади у Јабланичком округу су, генерално, изгубили интересовање за уметност, књижевност односно читање уопште, те је покретање библиотеке ОКАНО управо један од начина да се млади подстакну на креативност.
Након званичног отварања клуба, млади из Лесковца су почели да посећују клуб и учествују у активностима које волонтери ОКАН-а реализују у просторијама клуба.    
 
Опис активности:
Омладински пројекат „Мала бесплатна библиотека ОКАНО“ имао је за циљ да младе у локалној заједници подстакне на активизам и хуманост, као и да код њих пробуди креативни потенцијал и пружи им прилику да га искажу кроз радионице и пројектне активности. Реализацијом овог пројекта млади у насељу Анчики су уредили просторије омладинског клуба како би у њему могли да квалитетно проводе слободно време и да организују разне трибине, књижевне вечери, пројекције филмова и сличне активности. Такође, волонтери неформалне групе ОКАН су у оквиру пројекта реализовали 5 радионица за младе, а на једној од поменутих радионица су радили на изради дрвених кућица – библиотека и дрвених полица за библиотеку. Током трајања пројекта, они су путем донација од библиотека и издавачких кућа из целе земље обогатили фонд своје библиотеке са преко 2.000 наслова. Након уређивања просторија клуба, волонтери су организовали свечано отварање клуба и активности попут песничке вечери, „живе библиотеке“ и слично.

Ко је на вези

Ко је на мрежи: 13 гостију и нема пријављених чланова