Омладински пројекат Рођени смо једнаки

Тематска област пројекта: промовисање разумевања, толеранције и једнаких шанси за све младе
 
Стање  у локалној заједници пре извођења омладинског пројекта, а на које се желело утицати  реализацијом овог пројекта:
Током промишљања о самој идеји пројекта, од самог почетка као главно питање издвојио се положај корисника у институционалном смештају, у овом случају поготово младих особа. Уочена је потреба да се неко позабави тим питањем јер највећи број тих младих остају ускраћени за бројна животна искуства за разлику од њихових вршњака који се налазе ван институционалног система збрињавања. На територији општине Петровац на Млави постоје 2 такве специјализоване установе, Специјална установа за лица ометена у развоју „Гвозден Јованчићевић“ у Великом Поповцу, и Дом за децу и лица ометена у развоју „Др. Никола Шуменковић“. Установа у Великом Поповцу већ неко време има отворено одељење за самосталан живот корисника, такође ове године потписали су и започели су пројекат и циљу даље деинституционализације, подржан од стране Европске Комисије и у наредне 2 године спроводиће га са европским партнерима. Имајући то у виду, чланови неформалне групе одабрали су поменуту установу да са надлежним представницима успоставе комуникацију и договоре будућу сарадњу. На простору Браничевског округа, тачније на територији Града Пожаревца, почев од 2003. године установљен је сервис подршке у виду услуге Дневног боравка за децу и омладину ометену у развоју који делује као посебна радна јединица при Центру за социјални рад Пожаревац. Специфичност Дневног боравка као установе социјалне заштите огледа се у томе што обухвата више врста инвалидитета и има организован дневни третман, што омогућава деци и одраслима да остану у заједници и тако избегну смештај у институције.У овом конкретном случају сем мањег броја корисника, штићеници Специјалне установе у Великом Поповцу имају веома ретко прилику да изаћу ван оквира установе и усресређени су једино на живот у њој, са врло мало прилике за остваривањем било каквог контакта са спољашњом средином. Самим тим, готово да нису имали ни прилике да јавности прикажу и покажу њихове могућности и способности. С друге стране, корисници Дневног боравка само један део дана бораве у боравку и даље се налазе у кругу своје породице. Такође, у оквиру редовних активности Дневног боравка предвиђене су и оне које подразумевају укључивање и посету друштвеним дешавањима и манифестацијама. Омладински пројекат је од самог старта имао за идеју да се успостави добра сарадња измећу ових установа и да се примери добре праксе сервиса подршке Дневног боравка имплементирају и у раду установе за лица са менталним потешкоћама, наравно у складу са специфичностима којих свакако има. Верујемо да ће сарадња успостављена током реализације овог пројекта се наставити и убудуће што ће свакако највише значити самим корисницима ових установа.
 
Опис активности:
Проблем на који се односио овај пројекат тиче се још увек преовладавајућег системског приступа у односу са особама са менталним потешкоћама и особама са инвалидитетом у Републици Србији. Медицински модел је и даље доминантан у поступку третмана и праксе институција и установа надлежних у овом сектору.
Активности реализоване на овом омладинском пројекту биле су усмерене на побољшање квалитета живота младе популације корисника Специјалне установе за лица ометена у развоју „Гвозден Јованчићевић“ у Великом Поповцу путем успостављања контакта и организовања заједничких дружења и радионица са корисницима Дневног боравка у Пожаревцу. Такође, активности су биле тако конципиране и  осмишљене на начин који је обезбеђивао учешће свих корисника у оној мери колико су то њихове способности допуштале и дозвољавале. Састојале су се од комбинованог програма креативно-стваралачких радионица, припрема и проби глумачких секција, и активностима на отвореном ван простора установа.Директне активности са корисницима започете су организовањем креативних радионица током којих су се израђивали уникатни предмети намењени за продају на јавној изложби.
Прва међусобна посета организована је у уторак, 30.09.2014. године када су корисници Дневног боравка, учесници на омладинском пројекту, посетили колеге из установе у Великом Поповцу. Приликом овог сусрета, успостављен је контакт између корисника ове две установе, а свако од  корисника преставио се у културно уметничким активностима (учешћем у плесу, рецитацији или драмској представи)  што са становишта корисника  представља специфичан вид игре. Управо кроз овакав вид активности подстиче се ослобађање емоционалних, социјалних,  физичко-сензорних као и сазнајних потенцијале корисника. Активност је реализована уз подршку особља ове две установе. Друго заједничко дружење уприличено је дана, 08.10., када је дошло до узвратне посете у Пожаревцу учесника из Великог Поповца. Одржана је заједничка креативна радионица, а потом и дружење уз музику и игру. Истог дана са почетком у 11 часова одржана је хуманитарна продајна изложба у самом центру Пожаревцу на јавној површини, уз помоћ локалне самоуправе и захваљујући партнерству ресурс центра са Канцеларијом за младе Града Пожаревца. Продајна изложба је обухватала радове настале у оквиру креативних радионица корисника током пројекта, имала је хуманитарни карактер, са које је сав прикупљени приход уплаћен на наменски рачун Владе Републике Србије за помоћ угроженима од поплава. Последња активност у раду са директним корисницима на овом пројекту, организована је у виду једнодневног, заједничког излета. Излет је реализован у среду, 05. новембра, посетом Заови, познатом излетишту на територији Браничевског округа. Учесници су се упознали са културно историјским значајем Заове (живописној легенди о постанку манастира и природно-рекреативним потенцијалима овог места). Организована је шетња до језера, прикупљани плодови природе, а направљене су и екипе за бадминтон, добацивање лоптом, набацивање колутова на чуњеве и фризби. Ове активности нису имале такмичарски карактер, али су их учесници прихватили са одушевљењем и радошћу. Излет је окончан посетом манастиру и испијању чаја и разговору са монахињама, које су за сретан пут свакоме даривали по један крстић.

Ко је на вези

Ко је на мрежи: 11 гостију и нема пријављених чланова