Омладински пројекат Вашар хуманости

Тематска област пројекта: промовисање солидарности и хуманости
 
Стање  у локалној заједници пре извођења омладинског пројекта, а на које се желело утицати  реализацијом овог пројекта:
Иако свесни последица и проблема са којима се држава и њени грађани суочавају након поплава које су у мају задесиле Србију, грађани Бора,  као и остало, многобројно становништво на подручју Србије, изгубили су интересовање да и даље активно учествују у прикупљању помоћи. „Вашар хуманости“, акција спроведена од стране борских средњошколаца, успела је да поново подстакне грађане на солидарсност и хуманост. Не само да су се грађани и деца активно укључили у реализацију ове акције, већ је превазиђен и проблем неповерења код грађана када говоримо о прикупљању појединачних донација. Грађани Бора су били веома позитивно изненеђени да је једна млада, волонтерска група освешћена и спремна да пружи подршку онима којима је то најпотребније.    
 
Опис активности:
Пројекат „Вашар хуманости“ имао је за циљ да међу младима на нивоу локалне заједнице промовише вредности као што су солидарност и хуманост и укаже на важност и значај волонтеризма и омладинског активизма као битног сегмента у развоју локалне заједнице. Омладински пројекат окупио је пар стотина учесника који су активном партиципацијом допринели квалитетнијој реализацији омладинског пројекта. Пројекат Ђачких парламената Гимназије „Бора Станковић“ и Економско трговинске школе из Бора бавио се организовањем хуманитарне акције „Вашар хуманости“, путем које су, током једног дана, паралелно изведене 4 акције на најфрекветнијим местима у граду (главни трг, паркови) - радионица „Преко полигона до кесице бомбона“, радионица „Куповина слика је да помогнете прилика!“, радионица „Помози песмом“, радионица „Може помоћи свако, само треба научити како“.
 
Сваки пункт је реализовао различите активности и прикупљао средства – музичка група свирала је на главном градском тргу и у шеширу прикупљала средства а у три парка биле су организоване акције са посетиоцима – фотографисање испред штампане позадине и продаја фотографија, постављање полигона и организовање такмичења, извођење радионице о важности омладинског волонтеризма и хуманости. Прикупљена средства од продаје фотографија и музичког намењена су за реновирање обданишта у Свилајнцу.

Ко је на вези

Ко је на мрежи: 10 гостију и нема пријављених чланова