Одржан округли сто у Лозници поводом разматрања првог Нацрта нове Националне стратегије за младе

Данас је у Омладинском центру у Лозници у организацији Министарства омладине и спорта и удружења Добри људи из Ваљева и удружења Светионик из Лознице, одржан округли сто на коме је разматран први радни Нацрт Националне стратегије за младе за период од 2015. до 2025. године.

Како би се омогућило укључивање што шире јавности у наведени процес, Министарство омладине и спорта у сарадњи са Ресурс центрима програма МЛАДИ СУ ЗАКОН, током октобра, организује низ округлих столова на којима ће бити разматран први радни Нацрт нове стратегије.

Округлом столу је присуствовало око 50 представника локалних власти, удружења, ђачких парламената, канцеларија за младе, студентских организација, привредних субјеката, медија, стручне јавности, младих узраста од 15 до 30 година из колубарског и мачванског округа, градоначелник Лознице Видоје Петровић и Ненад Боровчанин, државни секретар Министарства омладине и спорта и Ђуро Блануша саветник у министарству.

loznica2

„Национална стратегија за младе треба да буде усвојена до краја године, а за њену реализацију је јако важна међуресорна сарадња свих нивоа власти где омладина мора постати кључна реч сваког министарства. У фокусу, од десет тематских група, на првом месту је запошљавање и развој предузетништва младих, затим циљеви везани за квалитетан живот једног младог човека, за квалитетну младост као што су образовање, слободно време, безбедност и мобилност младих, волонтеризам, активизам и све оно што једна нормална младост носи“,  рекао је државни секретар у Министарству омладине и спорта Ненад Боровчанин.

„Радни нацрт је добро идентификовао тематске области, циљеве и проблеме значајне за живот сваког младог човека у Србији. Ако заједничким снагама достигнемо и половину зацртаних резултата млади људи ће у наредној деценији осетити значајан помак у квалитету живота“,  каже Душан  Перић, председник удружења Добри људи из Ваљева.

С обзиром на то да постојећа Национална стратегија за младе („Сл. гласник РС”, бр. 55/08) и Акциони план за спровођење Националне стратегије за младе за период од 2009. до 2014. године ("Сл. гласник РС", бр. 7/09) истичу крајем 2014. године, као и на то да је одредбама Закона о младима („Сл. гласник РС”, број 50/11) предвиђено да се стратегија за младе доноси на десет година Министарство омладине и спорта у мају 2014. године започело је процес израде нове стратегије и акционог плана. За потребе израде стратегије Влада РС је у јулу формирала и Радну групу за израду Националне стратегије за младе за период од 2015. до 2025. године и Акционог плана за њено спровођење ("Сл. гласник РС", бр. 81/2014) која ће израдити први радни нацрт нове стратегије и акционог плана. Према плану израде за октобар 2014. године планирано је одржавање низа округлих столова широм Србије како би у сам процес били укључени сви релевантни актери омладинске политике.

Ко је на вези

Ко је на мрежи: 10 гостију и нема пријављених чланова