Одржан округли сто у Крагујевцу поводом разматрања првог Нацрта нове Националне стратегије за младе

Данас је у Крагујевцу у Скупштини Града у организацији Министарства омладине и спорта и удружења „Сунце“ и „Центар за друштвено економски развој“ одржан округли сто на коме је разматран први радни Нацрт Националне стратегије за младе за период од 2015. до 2025. године.

Како би се омогућило укључивање што шире јавности у наведени процес, Министарство омладине и спорта у сарадњи са Ресурс центрима програма МЛАДИ СУ ЗАКОН, током октобра, организује низ округлих на којима ће бити разматран први радни Нацрт нове стратегије.

Округлим столовима је присуствовало 90 представника локалних власти, удружења, ђачких парламената, канцеларија за младе, студентских организација, привредних субјеката, медија, стручне јавности, младихузраста од 15 до 30 година из Шумадијског и Поморавског округа, као и Снежана Клашња и Весна Видојевић,  удружења „Сунце“ и „Центар за друштвено економски развој“.

kragujevac1

Представница МОС-а Снежана Клашња је изјавила да јој је драго што се тако велики број младих одазвао округлом столу и узео активно учешће у истом. Такође је одговарала на различита питања учесника, као што су: култура и спорт међу младима, млади на селу, млади са инвалидитетом, сексуално здравље младих, хранитељске породице и њихова подршка младима. Такође, представница РЦ за „Шумадијски округ“ Гордана Каловић је изјавила како је задовољна великим одзивом и заинтересованошћу младих и сматра да је округли сто био врло продуктиван и успешан.

С обзиром на то да постојећа Национална стратегија за младе („Сл. гласник РС”, бр. 55/08) и Акциони план за спровођење Националне стратегије за младе за период од 2009. до 2014. године ("Сл. гласник РС", бр. 7/09) истичу крајем 2014. године, као и на то да је одредбама Закона о младима („Сл. гласник РС”, број 50/11) предвиђено да се стратегија за младе доноси на десет година Министарство омладине и спорта у мају 2014. године започело је процес израде нове стратегије и акционог плана. За потребе израде стратегије Влада РС је у јулу формирала и Радну групу за израду Националне стратегије за младе за период од 2015. до 2025. године и Aкционог плана за њено спровођење ("Сл. гласник РС", бр. 81/2014) која ће израдити први радни нацрт нове стратегије и акционог плана. Према плану израде за октобар 2014. године планирано је одржавање низа округлих столова широм Србије како би у сам процес били укључени сви релевантни актери омладинске политике.

Ко је на вези

Ко је на мрежи: 153 гостију и нема пријављених чланова