Одржан округли сто у Прибоју поводом разматрања првог Нацрта нове Националне стратегије за младе

Јуче, 7. октобра 2014 године је у Прибоју, у организацији Министарства омладине и спорта и Удружења Ужички центар за људска права Ужице – РЦ Златиборски округ и Удружења ФОРЦА Пожега – РЦ Моравички округ  одржан округли сто на коме је разматран први радни Нацрт Националне стратегије за младе за период од 2015. до 2025. године.

 

Како би се омогућило укључивање што шире јавности у наведени процес, Министарство омладине и спорта у сарадњи са Ресурс центрима програма МЛАДИ СУ ЗАКОН, током октобра, организује низ округлих на којима ће бити разматран први радни Нацрт нове стратегије.

 

Округлом столу је присуствовало око 70 представника локалних власти, удружења, ђачких парламената, канцеларија за младе, студентских организација, медија, стручне јавности, младихузраста од 15 до 30 година из Златиборског и Моравичког округа, као и Александар Воштић и Ђуро Блануша, представници МОСа  и представници Ресурс центара - ФОРЦА Пожега и Ужичког центра за људска права.

 

Након дискусије, у којој се посебно говорило о терминолошким одредницама појединих делова Стратегије, о регионалним специфичностима које би у Стратегији требало да буду посебно апострофиране, планираним активностима из области омладинског предузетништва. Део дискусије односи се на младе на селу и на то како се Стратегија односи према тој циљној групи. На крају дискусије истакнуто је да је неопходно обратити пажњу на евалуацију претходне Стратегије и уважити резултате те евалуације у процесу израде нове Стратегије.

 

Мирослав Тамбурић из РЦ Моравички округ – ФОРЦА Пожега изјавио је да је врло задовољан учешћем учесника у дискусији и сматра да су отворена врло значајна питања која могу квалитетно унапредити постојећи Нацрт Стратегије

 

Представници МОС истакли су да су врло задовољни оствареном интеракцијом са учесницима округлог стола и позвали све учеснике да и у електронској форми пошаљу своје сугестије МОС на предложеном формулару како би сви предлози били пажљиво размотрени.

С обзиром на то да постојећа Национална стратегија за младе („Сл. гласник РС”, бр. 55/08) и Акциони план за спровођење Националне стратегије за младе за период од 2009. до 2014. године ("Сл. гласник РС", бр. 7/09) истичу крајем 2014. године, као и на то да је одредбама Закона о младима („Сл. гласник РС”, број 50/11) предвиђено да се стратегија за младе доноси на десет година Министарство омладине и спорта у мају 2014. године започело је процес израде нове стратегије и акционог плана. За потребе израде стратегије Влада РС је у јулу формирала и Радну групу за израду Националне стратегије за младе за период од 2015. до 2025. године и Aкционог плана за њено спровођење ("Сл. гласник РС", бр. 81/2014) која ће израдити први радни нацрт нове стратегије и акционог плана. Према плану израде за октобар 2014. године планирано је одржавање низа округлих столова широм Србије како би у сам процес били укључени сви релевантни актери омладинске политике.

Ко је на вези

Ко је на мрежи: 51 гостију и нема пријављених чланова