Одржан први округли сто поводом разматрања првог Нацрта нове Националне стратегије за младе

У петак 03.10.2014 године у периоду од 11.00-13.00 часова у просторијима Скупштинске сале градске управе Пожареваца, је одржан округли сто у вези  израде  Националне стратегије за младе за период од 2015. до 2025. године и припадајућег Акционог плана за период од 2015. до 2018. године.

Округли сто је организовало Министарство омладине и спорта у сарадњи са Ресурс центром за Браничевски округ - Удружењем грађана Шанса и Ресурс центром за Подунавски округ - Омладином ЈАЗАС-а Пожаревац и градском управом Пожаревац, како би се омогућило укључивање што шире јавности у наведени процес.

На округлом столу је  разматран први радни Нацрт нове стратегије и акционог плана, а испред Министарства омладине и спорта су говориле Зорица Лабудовић и Јана Влајковић. Присутнима се обратио и Члан градског већа задужен за омладину и спорт-Владимир Петровић, а процес дискусије  је водила Татјана Рајић. 

Округлом столу је присуствовало око 90 представника ученичких парламената основних и средњих школа,  канцеларија за младе, представника установа и институција које се баве младима (Центар за социјални рад Пожаревац, Полицијска управа Пожаревац, Дом здравља итд), Националне службе за запошљавање, привредних субјекта, стручне јавности, млади узраста од 15 до 30 година и други заинтересовани учесници, са територије Браничевског и Подунавског округа.

Pozarevac1

На Конфернцији за медије која је претходила догађају, за осам присутних медија (3 телевизије, 3 радија, новине и електронски медији) изјаве су дали: Г-ђа Зорица Лабудовић, која је испред Министарства говорила о значају Националне стратегије као и процесу његове израде. Такође је најавила да ће скупови посвећени овој теми, до 20 октобра бити организовани у још 13 градова. Владимир Петровић, који је истакао посвећеност локалне самоуправе у обезбеђивању бољег положаја младих кроз израду локалних акционих планова и имплементацију Националне стратегије за младе. Координатор Омладине ЈАЗАС-а, Зоран Јовић је говорио о резултатима овогодишњег програма „Млади су закон 2014- Подунавски округ“ током кога је организован Међународни волонтерски камп у Смедеревској Паланци као и подршка реализацији чак 11 омладинских волонтерских пројеката. Татјана Рајић је испред ресурс центра за Браничевски округ, потенцирала значај ових активности за помоћ поплављеним подручјима, као и промоцију кључних циљева Стартегије за младе, односно императива и вредности, а то су омладински активизам, волонтеризам и хуманост. Удружење грађана Шанса је током ове године кроз Програм Министарства омладине и спорта под називом „Млади су закон“ организовало Међународни радни волонтерски камп у Великом Градишту, радне акције у Маљуревцу и Петровцу на Млави и подршку за пет омладинских волонтерских пројеката.

Током округлог стола су представљене стратешке области Националне стартегије за младе и то: запошљавање и предузетништво младих, образовање, васпитање и обука, социјална инклузија, безбедност, здравље и благостање младих, активизам, заштита животне средине и одрживи развој, информисаност и мобилност, култура и креативност младих. У дискусији су значајно место имали млади, који су потврдли значај наведених тема, као и конкретних активности које је неопходно предузети да би се проблеми у постојећим областима адекватно превазишли. У том смислу закључак је да је израда овог  документа од кључне важности за успостављање партнерског односа младих и државе како би се повећало учешће младих у друштву и тиме развој друштва и државе.

Ко је на вези

Ко је на мрежи: 9 гостију и нема пријављених чланова