Oтворен традиционални фестивал дечијег фолклора Лицидерско срце

Помоћница министра за спорт и омладину Снежана Клашња поздравила је присутне на отварању Међународног дечијег фестивала фолклора „Лицидерско срце“, који се шести пут за редом традиционално одржава у Ужицу, у периоду од 18. до 23. августа.

Фестивал је прилика за дружење, размену искустава и стицање нових знања деце и младих из више европских земаља.

Манифестација, која је по бројности учесника ове године надмашила све претходне, одржава се под покровитељством председника Републике Србије Томислава Николића, уз подршку Града Ужица и бројних спонзора, уз традиционално пријатељство и партнерство са Руском Федерацијом и Републиком Србијом. Окупљенима на градском тргу у Ужицу су се поред помоћнице министра за спорт и омладину Снежане Клашње обратили и градоначелник Ужица Тихомир Петковић, његова екселенција амбасадор Руске Федерације у Републици Србији Александар Чепурин, директор Представништва Републике Српске у Београду Млађен Цицовић, док је испред Кабинета председника Републике Србије Томислава Николића манифестацију званично отворила Станислава Пак, саветница за медије председника републике.

Фолклорни ансамбли из 10 земаља учесница фестивала, међу којима су земља домаћин Србија, Русија, Црна Гора, Албанија, Турска, Холандија, Словенија, Француска, Молдавија извели су на отварању фестивала традиционалне игре и на најлепши начин представили културна обележја земаља из којих потичу. Више од 800 деце из Европе и Србије ће током петодневног фестивала обићи бројне знаменитости инајатрактивније туристичке дестинације западне Србије, укључујућиЗлакусу,  Потпећку пећину, Терзића авлију и  Дрвенград. Један од традиционалних, пратећих садржаја је изложба народних ношњи земаља учесница од којих су неке старе више од стотину година.

Фестивал и ове године има хуманитарни карактер, тако да ће сва средства прикупљена продајом од сувенира бити намењена деци из подручја  Србије настрадилих у поплавама.

Ко је на вези

Ко је на мрежи: 8 гостију и нема пријављених чланова