На Међународни дан младих награђени активизам и хуманост у Обреновцу

На Међународни дан младих награђени активизам и хуманост у Обреновцу - На Међународни дан младих, у Обреновцу додељена је пета по реду МЛАДГРАД награда и то у три категорије, и то: локалној самоуправи за укупан допринос унапређењу положаја младих у локалној заједници, локалној самоуправи за додељени јавни простор омладинској иницијативи у локалној заједници, и организацији / неформалној групи / грађанској иницијативи за допринос унапређењу сарадње између локалне самоуправе и младих. Добитници главних награда у ове три категорије су Општина Блаце, Град Ужице и Удружење грађана Пирот Е Публика, док су додељена и посебна признања у првој и трећој категорији, и то Општини Савски Венац и неформалном уфружењу уметника ФИРМА из Новог Пазара. Специјалну награду у првој категорији и похвалу у трећој добили су Град Смедерево и Удружење Активни Роми из Новог Пазара.

Окупљенима су се обратили државни секретар за омладину, Ненад Боровчанин, државни секретар из Министарства за државну управу и локалну самоуправу Жељко Ожеговић, представница мисије ОЕБС-а у Србији Leslie Hess, председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић, као и извршна директорка Грађанских иницијатива Маја Стојановић.

Поред тога, Обреновац је показао да је улога младих у санацији и отклањању последица поплава, подстицању активизма, волонтеризма и хуманости, огромна!

На платоу испред Дома културе у Обреновцу, грађани су могли да прођу кроз ЛАВИРИНТ СОЛИДАРНОСТИ и погледају Обреновац из оба угла – из мајске перспективе, али и да виде активности и поруке волонтера, који током волонтерског кампа, који се реализује у оквиру програма МЛАДИ СУ ЗАКОН,  чине добро дело за младе Обреновца...

Државни секретар, Ненад Боровчанин обишао је и волонтере из земље и иностраства који у оквиру волонтерског кампа у Обреновцу помажу у санацији последица поплава. Током августа и септембра у Обреновцу ће се организовати укупно три кампа на коме ће учествовати преко 60 младих људи из иностранства и земље. Овом приликом млади су показали да могу солидарно да одговоре и да доприносу решавању и већих проблема. Камп организују Млади истраживачи Србије, Фондација младих Обреновца, Грађанске иницијативе уз подршку Министарства омладине и спорта.

У вечерњим часовима, за младе је био организован концерт младих бендова који се организује у оквиру петодневног фестивала „Лето у Обреновцу“ који организују Грађанске иницијативе и Фондација младих Обреновца у оквиру овогодишњег програма Министарства омладине и спорта МЛАДИ СУ ЗАКОН, а подршку реализацији дали су и EXIT фестивал, MTV, De:Work, Coca Cola, MCF MegaCom, Центар Е8,  као и сви извођачи који за грађане Обреновца наступају без хонорара.

Догађај је окупио младе из Обреновца, домаће и међународне волонтере - учеснике кампа који се реализује у оквиру програма МЛАДИ СУ ЗАКОН у Обреновцу, представнике локалних самоуправа које учествују у додели награде МЛАДГРАД, представнике националних и међународних организација, представнике донаторске заједнице, цивилног друштва, медија...Организатори догађаја су Министарство омладине и спорта у сарадњи са партнерима: КЗМ Обреновац, Фондацијом младих Обреновца, Грађанским иницијативама, Алтернативно едукативном мрежом и Младим истраживачима Србије.

Слике са догађаја можете погледати овде.

Ко је на вези

Ко је на мрежи: 9 гостију и нема пријављених чланова