Покренута интерактивна платформа кампање против говора мржње на Интернету: www.nemrznji.rs

Национални комитет за борбу против говора мржње покренуо је данас интерактивни сајт www.nemrznji.rs где ће млади који се осете као жртве или су сведоци говора мржње моћи да разговарају са психолозима и педагозима.

На конференцији за новинаре речено је да је у фебруару 2013. године Министарство за омладину и спорт Србије покренуло кампању за борбу против говора мржње на интернету у Србији и да је формиран Национални комитет, који је тада је имао 20 цланова, а сада их је дупло више.

Државни секретар за омладину и председник тог Националног комитета Ненад Боровчанин казао је да се Србија тиме придружила великој европској кампањи која је покренута прошле године.

- То је иницијатива младих људи који су препознали потребу да се боре против говора мржње на интернету и коментара које данас често можемо видити испод сваке вести - казао је он.

Боровчанин је изразио наду да ће млади који се придруже кампањи слати позитивне емоције и да ће црвено срце, које је симбол кампање, бити препознатљивије од сваког говора мржње.

Он је позвао младе да се прикључе кампањи и да сајт wwwnemrznji.rs буде место где ће се они онлине окупљати, предлагати, учествовати и мењати друштво ка толерантијем и демоктартичнијем.

Министар без портфеља задужен за евроитеграције Бранко Ружић симболично је покренуо сајт и казао да су млади Србије показали способност, хтраброст и жељу да се боре против говора мржње.

- У времену високих технологија, када млади живе онлине или офлине, када се заљубљуију и играју на интернету, они желе да укажу на оно што је феноменолошки негација свега оног што је креаација, а то је говор мржње и против тога се као друштво морамо борити - казао је.

Ружић је навео да се у Србији мора створити амбијент који ће у законодавном смислу и преко тужилаштва спречити такву врсту сајбер криминала, али се мора и превентивно деловати едукацијом.

Он је позвао све политичаре учеснике предизбворне кампање, да кажу Не! говору мржње и негативним вибрацијама у оквиру кампање.

- Кампању треба искористити на креативан и афирмативан начин, а не да интернет користимо као полугу за одашиљање негативних и лазних порука који треба да послуже за криминализацију политичких опонената - нагласио је Ружић.

Извор: www.24sata.rs

Ко је на вези

Ко је на мрежи: 9 гостију и нема пријављених чланова