ЗАВРШЕТАК ПРОГРАМА "МЛАДИ У АКЦИЈИ" ПОЧЕТАК ПРОГРАМА ЕРАСМУС+

Реализација Програма „Млади у акцији“ ЕУ се ближи крају. До краја године биће реализоване последње активности овог седмогодишњег програма и од 1. јануара 2014-е креће са имплементацијом нови Програм Европске Уније Ерасмус+. Ерасмус+ је нови ЕУ програм који ће у једном великом програму објединити формално образовање, тренинге, омладину и спорт.

7 ГОДИНА РЕАЛИЗАЦИЈЕ ПРОГРАМА МЛАДИ У АКЦИЈИ У СРБИЈИ

Протеклих 7 година, Србија је постала једна од највећих корисница Програма „Млади у акцији” на Балкану. Са великим бројем реализованих омладинских пројеката, акредитација за ЕВС и хиљадама младих из Србије који су користили могућности програма, сваке године је расло учешће младих из Србије.

Као један од показатеља успеха организација и КзМ из Србије говори података да је само у периоду од 2007. до 2011. године, реализовано 2.790 пројеката – у оквиру европског волонтерског сервиса, омладинских размена и тренинга и умрежавања – који су укључивали учеснике из земаља Западног Балкана. У том периоду, чак у 32% од наведених, тј. око 900 пројеката, учествовали су млади из Србије. Број оваквих пројеката је растао из године у годину – како оних у којима су организације из Србије биле партнери, тако и оних који су координирани и дешавали се у Србији.

Група “Хајде да...” у улози Контакт тачке за Програм Млади у акцији честита свим организацијама и институцијама на учешћу у имплементације YиА програма у Србији.

Више информација о учешћу Србије у Програму Млади у акцији можете пронаћи у Публикација „Млади у акцији Србија“а преглед одобрених пројеката 2007-2013 можете наћи на овде Статистика.

ЕРАСМУС+ НОВИ ПРОГРАМ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ ЗА ОБРАЗОВАЊЕ, ТРЕНИНГЕ, МЛАДЕ И СПОРТ

Ерасмус+ ће објединити све садашње европске и међународне програме и иницијативе у подручју образовања, тренинга, младих и спорта и замениће седам постојећих програма: Програм за целоживотно учење (Ерасмус, Леонардо да Винци, Цомениус, Грундтвиг), Млади у акцији и пет програма међународне сарадње (Ерасмус Мундус, Темпус, Алфа и Едулинк). Циљ удруживања мањих програма у један већи је повећање ефикасности, поједностављење процеса аплицирања и смањење дуплирања трошкова.19-ог новембра, Европски парламент је одобрио буџет Ерасмус+ програма. За реализацију овог седмогодишњег програма, обезбеђено је 14,7 милијарди евра, од тога 10% иде на пројекте који се тичу младих тачније 1.47 милијарди евра.У наставку имате више информацији о одлуци Европског парламента а више информација о самом програму на сајту можете наћи на сајту Европске Комисије.

Извор: сајт Европског Парламента

 

Ко је на вези

Ко је на мрежи: 6 гостију и нема пријављених чланова