Дан младих - Бања Ковиљача

Јуче је широм света обележен Међународни дан младих, 12.август, са циљем да се млади подстакну на организовање како би се указало на важност омладинског активизма и подсетила јавност на њихов положај у друштву. Централна манифестација у Србији одржана је у Бањи Ковиљачи у вечерњим сатима под слоганом „АКТИВИРАЈ СЕ И ТИ!“ у организацији Министарства омладине и спорта, удружења, канцеларија за младе и младих из Мачванског округа.

Догађај је отпочео перформансом коме су се прикључили и грађани трећег доба, који су својим примером желели да укажу младима на важност међугенерацијске сарадње и подстицања волонтеризма и активизма међу младима. Организован је и разноврсни забавни програм, одржан је концерт Ад хок бенда „Шта хоћеш“ и представљена нумера „Чини добро“, наступили су млади неафирмисани музички бендови, а представили су се и успешни млади уметници и спортисити из овог краја.

„Не знам да ли данас млади имају превише разлога да славе, али сам сигуран да због проблема са запошљавањем, слободним временом, информисаношћу и путовањима, имају довољно разлога да се активирају и граде Србију онако како сами желе. На њиховој страни ће у будуће бити и Влада Републике Србије, која ће стварати боље услове за младе, градити партнерства са омладином кроз укључивање у процесе доношења одлука, али пре свега кроз развој економије, као предуслова за развој и осталих области друштва. Уместо честитке, позивам младе да се активирају и помогну стварање модерне Србије која припада управо њима.“, изјавио је поводом Међународног дана младих, државни секретар за омладину Ненад Боровчанин.

Министарство омладине и спорта и пријатељ манифестације, Телеком Србија, обезбедили су и награде за активизам.

Широм Србије поводом Међународног дана младих организован је низ активности од стране великог броја канцеларија за младе, удружења, савеза и волонтерских група.

Генерална скупштина Уједињених нација установила је Међународни дан младих 2000. године, а обележавање у Србији почело је после формирања Министарства омладине и спорта 2007. године.

Ко је на вези

Ко је на мрежи: 10 гостију и нема пријављених чланова