Десет нових послова за младе у Сокобањи кроз партнерство УСАИД и општине Сокобања

Десеторо младих туристичких радника из Сокобање добиће свој први посао у новоотвореном Хотелу Сокобања захваљујући јавно-приватном партнерству Америчке агенције за међународни развој (УСАИД), општине Скобања и хотела Сокобања.

Приликом свечаног почетка обуке Зорица Лабудовић, шеф одсека за сарадњу са младима Министарства омладине и спорта истакла је да је у току протекле четири године захваљујући Програму за јачање економске сигурности преко 140 координатора канцеларија за младе обучено да подржи младе у тражењу информација и едукација за предузетништво и повећање запошљивости.

Она је оценила да су на тај начин Канцеларије за младе значајно оснажене за одговор на највећи изазов пред младима у србији данас - незапосленост.

УСАИД и хотел Сокобања су обезбедили подршку за обуку 50 младих, који су се пријавили након јавног позива за учешће у пројекту. Будући туристички радници ће током трајања професионалне обуке стећи прво радно искуство и усавршити знања неопходна за успешно бављење угоститељством, а 10 најуспеснијих добиће прилику да заснује стални радни однос у хотелу.

Ово партнерство склопљено је у оквиру имплементације локалног Акционог плана за развој омладинског предузетништва, стратешког документа за решавање проблема незапослености код младих, који је општина Сокобања усвојила 2012. године у сарадњи са Пројектом за јачање економске сигурности УСАИД.

Програм обука је део ширих напора које УСАИД предузима на смањењу незапослености код младих у Србији и помоћ су општини Сокобања да задржи младе стручњаке и започне бржи економски развој заснован на туристичкој индустрији.

Од 2007. године до данас, 33 општина широм Србије усвојиле су Акционе планове за развој омладинског предузетништва који су помогли да више од 15,000 младих има корист од програма и активности осмишљених у циљу убрзања економског опоравка Србије.

Ко је на вези

Ко је на мрежи: 10 гостију и нема пријављених чланова