Боровчанин присуствовао свечаном потписивању Споразума о сарадњи и развоју програма Омладинске банке у БиХ

Државни секретар за омладину Ненад Боровчанин присуствовао је свечаном потписивању „Споразума о сарадњи и развоју програма 32 омладинске банке у БиХ“ коју је организовала Фондација Мозаик у сарадњи са Комисијом за координацију питања младих у БиХ, у великој сали Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине у Сарајеву.

nbzz3Радећи исцрпну анализу примера добре праксе у региону и шире, упознали смо се са концептом који уз подршку различитих партнера развија Мозаик фондација и спремни смо за изградњу партнерства у овом пољу. Данас смо овде да бисмо дошли до додатних сазнања о вашем раду и најбоља искуства пренели у Србију - рекао је Боровчанин.

Програм "Омладинске банке БиХ" покренут је у циљу повећања учешћа младих у развоју локалних заједница кроз активну улогу у процесима доношења одлука, пружање подршке активностима младих у њиховим заједницама кроз доделу бесповратних новчаних средстава пројектима неформалних група младих.

Свечаност су отворили директор Мисије УСАИД-а у БиХ Дејвид Барт, заменица министра цивилних послова БиХ Биљана Чамур, председница Комисије за координацију питања младих у БиХ Мирјана Николић, директор Фондације Мозаик Зоран Пуљић, као и представници две омладинске банке као примери добре праксе.

На свечаности су потписани споразуми о сарадњи са нове 32 општине у БиХ у којима ће се у 2013. години реализовати програм Омладинске банке, уз подршку америчке агенције за међународни развој (УСАИД-а). Очекује се да ће у периоду до 2015. године, бити подржано додатних 600 пројеката младих.

nbzz1Од 2008. до 2012. године, кроз овај програм, у 27 опшина БиХ, реализовано је 675 пројеката укупне вредности од преко милион евра, захваљујући раду око 10.000 волонтера, а преко 300.000 младих је имало користи од реализације пројеката. Фондација Мозаик је 5. децембра 2012. године, на Међународни дан волонтера, добила од Министарства породице, омладине и спорта Републике Српске признање и диплому за програм Омладинске банке као посебан допринос развоју волонтирања у Републици Српској.

Конференцији су поред државног секретара присуствовали и представници Сектора за омладину Министарства омладине и спорта Смиљка Живановић, Александра Митровић и Ђуро Блануша.

Ко је на вези

Ко је на мрежи: 13 гостију и нема пријављених чланова