Државни секретар Боровчанин у посети Савету Европе

Државни секретар Министарства омладине и спорта Ненад Боровчанин присуствовао је 22. и 23. марта у Стразбуру почетку европске кампање за борбу против говора мржње на Интернету. Боровчанин је са високом функционерима Савета Европе разговорао о даљој подршци ове институције активностима на омладинском пољу у Србији.

Државни секретар за омладину представио је генералном секретару Савета Европе Тјоборну Јагланду план кампање на националном нивоу, и договорено је да ова кампања буде преведена и представљена на наредном састанку Надзорног одбора за младе у Будимпешти у априлу.

Боровчанин се састао и са Снежаном Самарџић Марковић, директором Генералног директората за демократију, која је указала је да је процес израде Националне стратегије за младе у Републици Србији у европским документима један од најконсултативнијих процеса на европском нивоу. Она је сугерисала да се при изради стратегије за младе за наредни период укључи што већи број актера, уз адекватна истраживања и анализу перцепције младих у медијима. Ненад Боровчанин додао је да ће одговарајуће место у новом документу бити посвећено и социјалним медијима, односно позитивној и негативној страни њихове све веће употребе.

На састанку са Тином Мулкахи, шефом Одсека за младе Савета Европе, било је речи о европским центрима за младе у Стразбуру и Будимпешти који нуде различите тренинг програме, као и о семинарима и обукама, различитим публикацијама, Европској омладинској фондацији и слично. Државни секретар је обишао Европски омладински центар Стразбур, а у склопу посете приказана му је и соба прилагођена особама са посебним потребама, иначе донација Министарства омладине и спорта Републике Србије.

sebn3Разговор са Руи Гомешом, задуженим за образовне програме Савета Европе био је фокусиран на организацију регионалног тренинга за подизање капацитета националних комитета за спровођење кампање за борбу против говора мржње на Интернету, који ће бити организован у Србији јуна 2013. Говорило се и о могућностима за организовање наставка дугорочног тренинга за тренере за 2014/15. годину, тако да учеснике овај пут чине представници канцеларија за младе, невладиних организација и институција које се баве младима.

Посета је завршена састанком са Жан-Клод Лазаром, директором Европске омладинске фондације, која пружа подршку омладинским организацијама из свих земаља чланица Савета Европе, а Србија је последње две године била лидер у броју поднетих и одобрених пројеката. Жан-Клод Лазаро нагласио је да ће Фондација приоритет давати пројектима који се баве борбом против говора мржње на Интернету, и изразио жељу да дође у Београд крајем априла када ће МОС организовати Инфо дан са циљем представљања новог онлајн система.

Реализовани састанци су потврда изузетне сарадње Министарства омладине и спорта и Савета Европе, и истакнуте позиције коју наше министарство ужива на омладинском пољу у Европи.

Ко је на вези

Ко је на мрежи: 14 гостију и нема пријављених чланова