ЖИВА БИБЛИОТЕКА

Пројекат „Жива библиотека“, у организацији Канцеларије Савета Европе у Београду и Повереника за заштиту равноправности представљен је у Народној библиотеци Србије, са циљем упознавања младих са концептом различитости, промовисање људских права и анти-дискриминације, борба против расизма и ксенофобије, у складу са универзалним начелом једнакости и забране дискриминације.

Једна од говорника на скупу, помоћница министра за омладину у Министарству омладине и спорта, Снежана Клашња, нагласила је да је од самог оснивања Министарство омладине и спорта посвећено стварању услова за подршку младима у организовању, друштвеном деловању, развоју и остваривању потенцијала на личну и друштвену добробит, а овај пројекат је један у низу којима се то остварује.

Поред овог пројекта МОС је активно укључен и у кампању Сaвета Европе ,, Борба против говора мржње на интернету“: формиран је и почео је са радом Национални комитет за координацију ове кампање којим председава министарка омладине и спорта проф. др Алиса Марић; наши представници су 22. марта у Стразбуру учествовали на свечаном лансирању ове кампање од стране генералног секретара СЕ господина Тјоборн Јагланда. На иницијативу МОС-а Влада Републикер Србије прогласила је 2013. годином толеранције и ферплеја у спорту, и основала Савет за борбу против насиља у спорту, чиме наше министарство снажно доприноси стварању хуманијег, отворенијег и толерантнијег друштва- закључила је Клашња.

skk2Присутним представницима медија су се обратили и Антје Ротермунд, шефица мисије Савета Европе, Невена Петрушић, повереница за заштиту равноправности, Мајкл Давенпорт, амбасадор Велике Британије у Србији и Дејан Ристић, в. д. управника Народне библиотеке Србије.

Метод ,,живе библиотеке“, кроз који се остварује директан контакт између ,,читаоца“ и ,, живе књиге“, један је од најбољих начина да се предрасуде разбију и да се свако људско биће третира једнако без обзира на било коју врсту различитости. У склопу конференције премијерно је приказан краткометражни филм „Жива библиотека у Србији- Не цени књигу по корицама“ и представљена је пратећа публикација.

Ко је на вези

Ко је на мрежи: 12 гостију и нема пријављених чланова