Додељено 27 милиона динара за пројекте канцеларија за младе у Србији

Министаркa омладине и спорта проф. др Алиса Марић потписала је уговор са председницима 37 градова и општина за реализацију пројекатa одобрених на Конкурсу за подршку јединицама локалне самоуправе из IV групе развијености за спровођење омладинске политике на локалном нивоу и реализацију Локалних акционих планова за младе (ЛАП) у вредности од 27.194.543,00 динара.

Честитајући свим потписницима уговора, министарка Марић истакла је да су Канцеларије за младе (КЗМ) место где млади имају прилику да се активно укључе у живот своје заједнице, спроведу своје идеје за унапређење и побољшање услова живота за себе и своје суграђане.

-Данас у Србији има 139 КЗМ, које имају усвојених 117 Локалних акционих планова. Овај документ одредио је приоритете у омладинској политици и опредељење градова и општина, да заједно са младима, кроз деловање КЗМ, спроводе активности информисања, неформалног образовања, волонтирања, рекреативног спорта и друге, уз промоцију позитивних вредности и здравих стилова живота, дефинисаних у Националној стратегији за младе и Закону о младима. За нас су млади у свим општинама подједнако важни, а Mинистарство континуирано помаже и изградњу инфраструктурних спортских објеката у општинама и градовима из четврте групе развијености, па је ова свечаност и најава будућих пројеката – закључила је Алиса Марић.

jls4 2013

Министар Сулејман Угљанин, задужен за рад Канцеларије за одрживи развој недовољно развијених подручја, срдачно је захвалио министарки Марић и МОС-у на помоћи и препознавању важности решавања проблема:

- Млади из недовољно развијених општина заслужују исте услове као и они из великих градова. МОС-ов конкурс им омогућује да открију и развију таленте које имају и на тај начин очувају своје здравље. Честитам колегиници Марић, министарству на чијем је челу, као и председницима општина из недовољно развијених подручја на реализацији овог важног пројекта-рекао је Угљанин.

Испред КЗМ на свечаности је говорио Ђорђе Радојичић, координатор КЗМ из Рашке, који је истакао да су, захваљујући подршци Министарства омладине и спорта, формиране канцеларије за младе и разна удружења за младе која су унапредила њихов живот у Србији, а у име Јединица локалне самоуправе захвалио се председник општине Крупањ Раде Грујић.

jls3 2013

Кроз пројекте који су на конкурсима добили средства, неке општине ће покренути активности у својим Канцеларијама за младе , као, на пример, у Малом Зворнику, неке ће основати омладинске клубове у сеоским срединама, што је случај у Крупњу, КЗМ Пријепоље ће успоставити систем радних пракси, неколико КЗМ ће организовати волонтерске сервисе, а КЗМ Љубовија ће уредити спортске терене и направити мини теретане за бесплатну рекреацију младих. Посебно је значајно да ће млади кроз сваки од ових пројеката добити бројне радионице и тренинге на којима ће моћи да се едукују о здравим стиловима живота, волонтеризму , активизму, развоју каријере, предузетништву, као и другим за њих важним темема.

jls1 2013

Ово је шеста година да МОС расписује овакав конкурс, а током маја биће расписан још један конкурс за спровођење локалних акционих планова за једнице локалне самоуправе из четврте групе развијености у укупном износу од 5 милиона динара. Свечаности су присуствовали и државни секретар МОС-а Ненад Боровчанин и помоћница министра за омладину Снежана Клашња.

Ко је на вези

Ко је на мрежи: 35 гостију и нема пријављених чланова