ОДРЖАН ПРВИ ЗАЈЕДНИЧКИ ИНФО ДАН ЗА МЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

19. априла 2013. у Бања Луци одржан је Инфо дан „Презентација програма за младе на европском нивоу“, у организацији Министарства омладине и спорта Републике Србије, Министарства породице, омладине и спорта Републике Српске и Центра за развој младих и заједнице Perpetuum Mobilе. Циљ Инфо дана је даље повезивање младих у региону, као и о информисање о приликама за младе у Европи.

Након поздравног говора министарке породице, омладине и спорта Републике Српске проф. Наде Тешановић, учесницима се обратио и државни секретар Ненад Боровчанин, изразивши задовољство што је до данас у склопу Акционог плана урађено много тога, као и тиме што су две институције отворено показале да верују да ова сарадња може донети много тога доброг младима са обе стране Дрине. Ненад Боровчанин охрабрио је младе да се повежу и дају предлоге и идеје шта се све може реализовати заједно како би сарадња младих Србије и Српске била интензивнија и реализована на обострано задовољство.

Преко 60 младих из различитих омладинских организација и организација за младе су се информисали о програмима Савета Европе и Европске комисије, као и о могућностима прикупљања средстава из фондова ових институција. Ово је била идеална прилика да се представници организација из региона и ближе упознају са циљем успостављања партнерства и креирање заједничких пројеката.

slika1nb

У радном делу, учесницима су се обратиле Александра Митровић Кнежевић, шеф Групе за међународну сарадњу МОС и представница Надзорног одбора за младе Савета Европе и Нела Сладојевић, виша стручна сарадница за младе МПОС.

Затварању Инфо дана је присуствовала проф. др Алиса Марић, која је изразила наду да ће 2013. година бити изузетно динамична по питању различитих заједничких активности, омладинских размена, тренинга, волонтерских акција који ће допринети активизму, мобилности, бољој информисаности младих обе стране. Том приликом изјавила је „да је Министарство омладине и спорта препознало значај ове сарадње и кроз Конкурс за пројекте из области међународне сарадње младих, дајући подршку квалитетним активностима које омладинске организације из Србије планирају да реализују са својим партнерима из Републике Српске“.

Инфо дан је резултат Споразума о специјалним паралелним везама две Владе, као и Споразума о сарадњи у области омладине и спорта, те Акционог плана у омладинском пољу за 2013. годину.

Ко је на вези

Ко је на мрежи: 6 гостију и нема пријављених чланова