Јавно здравље и млади

У оквиру пројекта „Институционална подршка Сталној конференцији градова и општина“, који финансира Швајцарска агенција за сарадњу и развој, одржана је национална конференција са међународним учешћем под називом „Интегрисани приступ развоју јавно – здравствених политика на локалном нивоу: искуства из региона“. Конференцију је организовала Стална конференција градова и општина у циљу развоја политика јавног здравља на локалном нивоу.

Испред Министарства омладине и спорта на скупу је говорила помоћница министра за омладину Снежана Клашња, која је истакла да се у Националној стратегији за младе, основном стратешком документу Министарства омладине и спорта, као један од циљева наводи чување и унапређивање здравља младих, смањивање ризика и водећих поремећаја здравља, као и развијање здравствене заштите прилагођене младима. Госпођа Клашња је нагласила да министарство кроз редовне годишње конкурсе финансира и суфинансира програме и пројекте канцеларија за младе, удружења младих, удружења за младе и њихових савеза из области заштите здравља младих, и напоменула да је министарство од 2007. године до данас финансирало 20 пројеката канцеларија за младе и 60 пројеката удружења усмерених на унапређење здравља младих људи, на информисаност младих о важности здравог живота и превенцији од употребе дрога, алкохола и заштити здравља у износу од 64 милиона динара.

Сви пројекти су реализовани са канцеларијама за младе, домовима здравља, центрима за социјални рад, школама, и др. Снежана Клашња је навела и да је министарство активно у намери да интензивира даљу сарадњу са свим релевантним министарствима, јединицама локалне самоуправе и канцеларијама за младе да заједно са домовима здравља, центрима за социјални рад, школама, итд. пружају интегрисане услуге за младе на локалном нивоу у циљу развијања и неговања здравих и безбедних стилова живота и то кроз организовање сајмова здравља, дистрибуцијом информативних материјала, финансирањем пројеката који за циљну групу имају осетљиве групе младих, итд.

min2

Присутнима су се обратили и представници Министарства здравља и Покрајинског секретаријата за здравство, а гости из Хрватске, Црне Горе и Републике Српске представили су своја искуства у развоју локалних политика за здравље.

Ко је на вези

Ко је на мрежи: 180 гостију и нема пријављених чланова