Незапосленост - растући проблем младих у региону

Представница Министарства омладине и спорта, Бојана Перовић, учествовала је на трећем Форуму о запошљавању младих 12. јуна 2013. године у Бања Луци. Форуму су присуствовали министарка породице, омладине и спорта Републике Српске, Нада Тешановић, министар просвете и културе Горан Мутабџија, директори јавних служби за запошљавање са свих нивоа у БиХ, представници младих, студената као и преко 20 послодаваца.

Анкета о радној снази у БиХ за 2012. годину показала је да стопа незапослености младих у старосној групи 15-24 године износи 63,1% што значи да је само трећина младих у овој суседној земљи економски активна. Алармантан је и податак да је у последње 4 године тај проценат увећан за 15,6%. Нешто боља, али свакако забрињавајућа, ситација је у Србији где је стопа незапослености младих од 15-24 године 51%. Министарка Тешановић истакла је да су млади на овим просторима посебно угрожени јер нема развијеног предузетничког духа, као што је случај у већини европских држава.

Председник организационог одбора Форума, Ранко Маркуш, рекао је да је кључни проблем недостатак радних места, наглашавајући да је потребно радити заједно са младим људима на њиховим очекивањима и спремности да прихвате различита радна места. У том смислу, Бојана Перовић, пренела је искуства из Србије на плану развоја политике каријерног вођења и саветовања и нагласила значај усвајања концепта целоживотног учења, не само међу младима. За послове које препознаје савремено тржиште рада одавно није довољно само формално образовање. Због тога је неопходно да млади, личном иницијативом и залагањем усвајају кључне компетенције кроз неформални и информални вид образовања.

bl bojana2Након одржаног Форума, а у склопу истог догађаја, 13. јуна у Бања Луци, одржан је Сајам пракси и стипендија на коме је присуствовала и представница Србије. Циљ сајма био је да средњошколцима, студентима и скоријим дипломцима пружи могућност аплицирања за праксу, као и прибављања информација о институцијама и организацијама из области неформалног образовања и стипендијским програмима.

Трећи Форум о запошљавању младих реализован је у оквиру „YEP“ пројекта запошљавања младих који финансира Швајцарска агенција за развој и сарадњу док је Сајам пракси и стипендија организовао центар за развој каријере у Бања Луци (ЦЕРК) уз подршку Министарства породице, омладине и спорта Републике Српске.

Ко је на вези

Ко је на мрежи: 19 гостију и нема пријављених чланова