Пројекат „У сусрет Европској престоници младих- Марибор 2013“ реализован од 20. до 22.маја 2013.године у Словенији

„Организација креативног окупљања“- ОКО из Београда повела је у Словенију 50 младих из целе Србије у оквиру пројекта „У сусрет Европској престоници младих- Марибор 2013“ који је подржало Министарство омладине и спорта Републике Србије. Циљ пројекта је пружање подршке младима у промоцији мобилности и информисања, активног и квалитетног провођења слободног времена, уз подстицање интеркултуралне сарадње вршњака у читавој Европи.

Ненад Боровчанин, државни секретар за омладину у Министарству омладине и спорта поводом овог пројекта је рекао :

-Подстакнути поражавајућим подацима да више од 60% младих никада није отпутовало у неку од земаља EУ, верујемо да ћемо нашим пројектима направити макар мали искорак у промоцији регионалне мобилности младих, а да ће свих 50 учесника/ца пројекта пренети искуства и позитивне утиске из Словеније својим вршњацима у локалним срединама из којих долазе. Повезивањем младих из земаља окружења, поставићемо и темељ будућих односа, јер на младима је садашњост и будућност.

oko2

Зоран Златковић, координатор пројекта „Организација креативног окупљања“ (ОКО) истакао је да су словеначки домаћини осмислили едукативан и забаван програм за госте из Србије:

- Имали смо прилику да се подсетимо и поразговарамо о временима када смо живели заједно и борили се против фашизма у Европи, о времену садашњем и изазовима у Европској унији, о моделима добре праксе у области омладинске политике, одрживог развоја, организовања младих у руралним срединама, социјалном предузетништву, алтернативној културној сцени, стваралаштву младих и уметности. Имали смо прилику да присуствујемо и величанственом отварању фестивала „Лент“ уз концерт Влатка Стефановског и великог симфонијског оркестра. Заузврат, млади из Србије извели су плес толеранције у оквиру уметничког кампа фестивала и добили аплауз грађана Марибора.oko1

Очекујемо да ће млади пренети своје утиске управо преко друштвених мрежа и информативних сесија у својим локалним срединама и тиме подстицати будућу мобилност и сарадњу, док ће контакти које смо остварили у Словенији резултирати новим пројектима, одрживом сарадњом и мултиплицирајућим ефектом. Изнад свега жеља нам је да се неки од градова Србије у будућности кандидује за Европску престоницу младих, те овај пројекат сматрамо првим кораком у том правцу- закључио је координатор пројекта ОКО.

Ко је на вези

Ко је на мрежи: 8 гостију и нема пријављених чланова