Одржана 44. седница Фонда за младе таленте

Министарка омладине и спорта проф. др Алиса Марић председавала је 44. седницом Фонда за младе таленте, на којој су донете две важне одлуке.

На седници је донета Одлука о усвајању Листе добитника награда по Конкурсу за доделу награда ученицима средњих школа за постигнуте успехе на признатим такмичењима у земљи и иностранству у току календарске 2012. године, на основу које ће за постигнуте успехе на такмичењима бити награђено 1.076 талентованих средњошколаца, наградом у износу од 20.000 до 200.000 динара по кандидату.

Фонд за младе таленте је на овој седници усвојио и Одлуку о расписивању Конкурса за стипендирање најбољих студената студија другог и трећег степена на универзитетима земаља чланица Европске уније и Европске асоцијације за слободну трговину (ЕФТА) и на водећим светским универзитетима за школску 2013/14. годину.

44sednica1По овом конкурсу студенти добијају могућност да се школују и усавршавају на најпрестижнијим универзитетима у свету, али имају и уговорну обавезу да се по завршетку студија врате у своју земљу. У протеклих пет година овим конкурсом стипендирано је више од 1.500 студената, а ове године ће до 500 студената добити могућност да се школује и усавршава на најбољим светским универзитетима.

Министарка Марић најавила је на данашњој седници потписивање Споразума о сарадњи са компанијом Телеком Србија а.д., у циљу запошљавања и стручног усавршавања кроз програме пракси и радионица. Фонд за младе таленте настоји да кроз сарадњу са најбољим компанијама, као што су НИС Гаспром Њефт, Есрсте банка, Пиреус банка, FIAT Аутомобили Србија, Microsoft, затим организацијама и институцијама у Србији, попут Француског института у Србији и Народне библиотеке Србије, омогући стипендистима низ погодности које им могу пружити значајну подршку у даљем школовању, стручном усавршавању и запошљавању.

На основу конкурса које расписује Фонд за младе таленте од 2008. године до сада је награђено и стипендирано више од 10800 студената и средњошколаца и у те сврхе утрошено је преко 2,8 милијарди динара.

Фонд за младе таленте ће Листу добитника награда по Конкурсу за доделу награда ученицима средњих школа за постигнуте успехе на признатим такмичењима у земљи и иностранству у току календарске 2012. године објавити најкасније до уторка, 16. јула 2013. године на сајту Министарства омладине и спорта, сајту Фонда за младе таленте и на Омладинском порталу „Замисли живот“.

 

Ко је на вези

Ко је на мрежи: 6 гостију и нема пријављених чланова