На Универзитету у Нишу одржана међународна конференција о каријерном вођењу и саветовању

У оквиру TEMPUS пројекта, на којем је Министарство омладине и спорта један од партнера, на Универзитету у Нишу 24. октобра 2013. године одржана је међународна конференција под називом „Србија унутар европске парадигме каријерног вођења – препоруке и перспективе“ која је окупила представнике универзитета, невладиних организација и међународних експерата.

Конференцији су присуствовали представници Универзитета у Београду, Универзитета у Свонсију (Велика Британија), Универзитета у Падови (Италија) и Универзитета Силесија (Пољска), као и представници универзитета у Републици Србији. Поред представника академске заједнице, присуствовали су и представници државних органа, Министарства просвете, науке и технолошког развоја, а учесницима се обратила Снежана Клашња, помоћник министра у Министарству омладине и спорта.

С.Клашња је представила стање у Србији у области каријерног вођења и саветовања, пре свега указујући на резултате свеобухватних извештаја о спровођењу Стратегије каријерног вођења и саветовања у Србији.; европске тенденције у овој области и предлог препорука за даљи развој свеобухватног система каријерног вођења и саветовања у Србији. Истакнуто је да је највећи напредак постигнут у укључењу великог броја младих у процес каријерног вођења и саветовања и то посебно кроз сервисе каријерног информисања у канцеларијама за младе и саветовања на универзитетским центрима за каријерно саветовање и центрима при школама. Међутим, нагласила је да је за даљи напредак неопходно појачати видљивот постојећих сервиса, како међу младим људима, тако и међу институцијама. Као неке од кључних препорука навела је да је нужно ускладити сва стратешка и правна документа из области каријерног вођења и саветовања са европским оквиром у овој области.

TEMPUS пројекат под називом „Развој система каријерног вођења у циљу унапређења система високог орбазовања у Републици Србији“ започео је почетком 2012. године, а предвиђено је да траје до краја 2014. године.

Ко је на вези

Ко је на мрежи: 11 гостију и нема пријављених чланова