Млади пољопривредници излагали производе које производе

Државни секретар за омладину, Ненад Боровчанин отворио је јуче сајам хране коју производе млади из целе Србије, у Новом Бечеју и позвао младе да покрећу и јачају своју пољопривредну производњу, промовишу и подстичу омладински активизам у руралним срединама, али и наставе да раде на очувању традиције и омладинског руралног туризма.

„Данас је храна тражена роба у свету, а на жалост у Србији је велики број оних који су због материјалне ситуације на ивици глади. Истовременно не користимо своје пољопривредне потенцијале да развијамо производњу хране, а све више младих мигрира из села у град у потрази за бољим животом. Управо смо овим пројектом, који почиње сајмом младих пољопривредника, покренули развој подршке младима на селу да производе, зарађују и хране Србију.“, изјавио је Боровчанин, који је уједно и позвао младе и да се удружују и укључе у оснивање Асоцијације руралне омладине Србије у циљу планирања и спровођења заједничких развојних иницијатива и представљања Србије у иностранству.

Преко 70 учесника сајма из целе Србије поздравили су и представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопровреде, УСАИД Пројекта одрживог локалног развоја, Општине Нови Бечеј и Центра за унапређење предузетништва младих.

На сајму су млади, задруге, неформалне групе и удружења младих приказали су своје пољопривредно - прехрамбене производе: готова јела, зимница (ајвар, џем, слатко...), мед, пекарско-посластичарске производе (пите, гибанице, проје, колаче, торте, штрудле...) воће, поврће, сокове, млечне и производе од меса и сл. Догађај је имао и хуманитарни карактер па су млади донирали своје производе народној кухињи у Новом Бечеју.

Сајам хране коју производе млади организован је од стране Центра за унапређење предузетништва младих и општине Нови Бечеј у циљу обележавања Међународног дана хране и део је пројекта МЛАДИ И СЕЛО – Програм подршке младима у руралним срединама“, који финансира Министарство омладине и спорта у циљу развоја омладинског активизма у руралним подручјима, подстицања пољопривредне производње, очувања традиције и развоја омладинског руралног туризма.

Међународни дан хране установљен је од стране Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО) како би се подигла свест људи и ширила знања и информације о стварању „света без гладних“ и обележава се сваке године 16. октобра

Ко је на вези

Ко је на мрежи: 11 гостију и нема пријављених чланова