Отворени позив за вршњачке тренере са западног Балкана

Регионална канцеларија за сарадњу младих RYCO и УНФПА позивају 18 ентузијастичних младих људи, старости од 18 до 27 година са западног Балкана да се пријаве на програм после ког ће постати вршњачки тренери. Учесници ће учествовати у обуци заснованој на методологији прилагођеној изградњи мира и помирењу, и наставиће да раде на локалном нивоу у својим заједницама са локалним омладинским организацијама и појединцима из тешко доступних група.

Тренинг има за циљ да развије тренерске компетенције полазника и да их припреми за ангажовање, разумевање и решавање проблема који утичу на лични и заједнички мир, сигурност и безбедност младих. Полазници ће постати мрежа тренера који ће стечено знање преносити другим младима из њихових локалних заједница, обезбеђујући на тај начин да више младих људи преузме активну и водећу улогу у активностима изградње мира.

Y-Peer-Training-of-Trainers-COVER-1024x640

Учесници обуке ће радити у мултикултуралном окружењу младих, заједно са стручњацима и фацилитаторимаод јуна до краја 2020. године и морају се обавезати да ће се ангажовати од почетка до краја процеса. За ангажман ће бити потребно до 30 дана (и до 5 дана одједном) током трајања иницијативе. Обука за вршњачке тренере ће започети у јулу, а најбоље иновативне идеје младих које настану на локалним радионицама (локације на Западном Балкану које треба потврдити), биће подржане и имплементиране у наредним месецима.

Веза са интернетом и спремност за путовање су предуслов за учешће.

Позив је намењен младима, старости 18-27, са западног Балкана: Албанија, Босна и Херцеговина, Косово *[1], Црна Гора, Северна Македонија и Србија; да имају одређено искуство у држању обука и радионица са младима; да буду заинтересовани за учешће у активностима везаним за изградњу мира и општи интерес за људска права, активизам и сличне теме; да су отворени за учење, раст, изазовна мишљења и прихватање различитих култура; да имају искуства у неформалним и информалним образовним процесима;лидерски дух и креативан начин размишљања; течно говоре енглески језик, а други језици су предност. Искуство у раду са тешко доступним групама младих је предност.

Покривени су путни трошкови и дневнице за саветовање, радионице и дијалог који ће се одржати на Западном Балкану у периоду од јула до децембра 2020. године. Рок за пријаву је 23.јун, а више информација пронађите на следећем линку.

 


[1] Овај назив је без прејудицирања статуса и у складу је са Резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација 1244 и мишљењем Међународног суда правде о декларацији о независности Косова

Ко је на вези

Ко је на мрежи: 10 гостију и нема пријављених чланова