МЛАДИ ИМАЈУ ИЗБОР: Студентски град нуди бројне радионице за студенте

Ако желите да своје слободно време утрошите на адекватан, квалитетан, креативан и занимљив начин, ми смо изабрали да вам представимо само неке могућности које нуди Дом културе Студентки град, а има их много више. Младима, пре свега студентима, становницима Студентског града, на располагању су бројне и разноврсне радионице за младе, а ми вам их овом приликом топло препоручујемо.

Перкусионистичка радионица Ритам Студентског града. Једна од активности квалитетног мотивисања становника Студентског града ка окретању правим музичким вредностима јесте ова перкусионистичка радионица. Почела је са радом 2012. године и намењена је студентима који су заинтересовани за бављење музиком и овладавање вештином свирања на удараљкама. Радионици за нови ритам могу се придружити сви они који желе да своје слободно време проведу на кративан и релаксирајући начин. Радионицу води Александар Андрејевић, тимпаниста Симфонијског оркестра РТС-а. На његову иницијативу, у оквиру радионице млади људи су у прилици да се упознају са основама музицирања и музичким нумерама за удараљке.

Радионица традиционалног певања. Посвећена неговању српске културне баштине, ова радионица намењена је студентима који су заинтересовани за бављење музиком и усавршавање вештине традиционалног певања, и још једна је од активности квалитетног усмеравања младих ка правим музичким вредностима. Драгана Томић водитељ је ове музичке радионице.

Нови студио: радионица савременог плеса. Нови студио организује радионицу савременог плеса и физичког театра у оквиру које освешћује, оснажује, оспособљава и провоцира ваше тело и креативност. Савладавајући и комбинујући технике: реалеасе, лимон, хортон, јога, плесну импровизацију и контакт импровизацију, упозаје се и освешћује тело, истражује се кроз покрет и ради на контакту између играча. Коришћењем техника плесне импровизације, мотивише се стваралачка индивидуалност и креативни потенцијал полазника, управо кроз спознавање сопственог тела, простора, других играча… Учесници се најпре упознају са савременим плесним техникама са циљем да овладају речником покрета и вештина, развијајући тако своје држање, равнотежу, координацију, снагу, а посебно је интересантна импровизација – процес трагања кроз игру. Водитељка и ауторка радионице је Сања Цвркотић. Радионица се одржава два пута недељно у трајању од по два сата. Учешће је потпуно бесплатно, а од полазника се не очекује да имају техничко предзнање.

Радионица глуме Четврти зид. Студио глуме Четврти зид основали су 2001. године Немања Савковић и глумац Срђан Карановић. Делатност Студија обухвата глумачку едукацију полазника и припрему одговарајућих сценских програма. За протеклих 12 сезона 188 чланова Студија учествовало је у извођењу 15 јавних часова и 10 драмских представа. Универзитетске студије глуме досад је уписало 28 полазника, од којих се многи већ професионално баве глумом, драмском педагогијом итд. Студио воде: Немања Савковић, редитељ и наставник глуме, Срђан Карановић, глумац и наставник глуме, Александра Вељковић, глумица и наставник сценског покрета. У Великој сали Дома културе „Студентски град“ 24. априла, пре непуних месец дана, изведена је 26. премијера Студија (Ежен Лабиш: „Италијански сламни шешир“, адаптација и режија: Немања Савковић).

Уметничка истраживачка радионица Инсиде Арт. Аутор концепције и водитељ радионице је Гордана Белић. Најважнији од мноштва племениитх циљева ове интересантне и специфичне радионице, која се реализује кроз медије визуелног изражавања (цртеж, фотографија, видео рад, слика, инсталација, скулптура, перформанс), јесте активирати креативне потенцијале личности и учврстити уверење да је могуће реализовати сопствене идеје, упркос друштвеним и личним проблемима. Намењена је младим људима, не само студентима већ свима онима који осећају незадовољство својим животом и потребу да нешто промене, помажући учесницима да се у актуелним околностима ослоне сами на себе, на сопствену креативност, машту и знање, и способност сналажења у нејасним околностима, кроз изузетно креативне индивидуалне и групне задатке. Радионица, дакле, помаже младима да кроз уметничке актривности лакше преброде кризне периоде живота. Напомињемо да предзнање и пракса из области визуелних уметности није потребна.

Новинарска радионица за Храбри нови свет. Ова бесплатна радионица пружа широк спектар знања младима којима ће новинарство бити посао или додатно занимање. Намењена је студентима журналистике, али и свима онима који желе да овладају модерним техникама медијске комуникације (од штампе преко радија и телевизије до wеб новинарства), и траје од октобра до јуна. У оквиру радионице покренуте су новине под називом Култ-УРА. Радионицу води Марина Стефановић, новинар и уредник програма културе Арт канала.

Ако још увек нисте сигурни, имате довољно времена током лета да размислите коју бисте од ових драгоцених могућности желели да искористите, у зависности од вашег талента и тога шта вас највише интересује: музика, плес, фотографија, глума, новинарство… Можда ћете се одлучити и за неки од курсева језика – тренутно је актуелна школа кинеског језик.

 

Извор: Портал Млади