Петодневни семинар – Млади лидери Западног Балкана

Позивамо заинтересоване кандидате да се пријаве за учешће на петодневном семинару посвећеном улози омладине на Балкану и у остатку Европе.

Тема семинара: “Одговор младих лидера на изазове односа Западни Балкан – ЕУ”; 

Време одржавања семинара: од 3. до 8. априла 2014. (први и последњи дан семинара резервисани су за долазак и повратак учесника); 

Рок за слање пријава: 15. Март 2014.

Место одржавања семинара: Скопље/Охрид, Македонија;

Од свог оснивања 2006. године, организација “Боургогне Балканс Еxпресс” (ББЕ) ради на успостављању и одржавању веза између ЕУ и Западног Балкана. ББЕ има за циљ подизање свести о проблемима везаним за земље региона, као и о њиховој европској перспективи. С обзиром на изванредан успех претходно организованих програма, ББЕ је одлучио да заједно са Универзитетом Сциенце По из Париза и Омладинским одбором за обрзовање ове године организује иновативну конференцију посвећену младим европским лидерима са Балкана и из Француске.

Организатори програма имају за циљ да путем ове иницијативе допринесу подизању свести грађана Европе, посебно Француске и Дижона о питањима која су важна за Балкан. Овогодишњи семинар биће одржан у једној балканској земљи – Македонији, што ће питању проширења ЕУ дати локалну димензију и оснажити већ постојећу сарадњу између братских градова Скопља и Дижона.

Иако се ББЕ у неколико својих програма већ бавио темом проширења ЕУ и изазовима тог проширења, ово је први програм у ком је нагласак стављен на омладину као покретача тог процеса. Млади лидери ће током програма имати прилику да изразе своје мишљење и да са осталим учесницима програма дискутују о својим идејама, очекивањима и могућим резервама које имају у односу на ЕУ и процесс евроинтеграција. Млади лидери ће се састати са стручњацима и политичарима, али ће и међу собом разговарати о личним перспективама и идејама о овом другом, како би се решили предрасуда и стереотипа које можда још увек гаје.

ПРИЈАВИ СЕ

Критеријуми: Право првенства при одабиру учесника семинара имаће кандидати старости од 18 до 25 година, из Албаније, Босне и Херцеговине, Хрватске, Француске, Македоније, Црне Горе, Косова* и Србије, који су представници организација цивилног друштва или су студенти универзитета

Трошкове пута и смештаја учесника сноси организатор.

Рокови: Кандидати морају послати свој CV и мотивационо писмо до 15. Марта 2014. Кандидати који су прошли у ужи круг селекције обавиће интервју са председником и потпредседником ББЕ.

СЛАЊЕ ПРИЈАВА: пошаљите свој CV и мотивационо писмо на  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Извор: сајт Портал Млади